KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Visszatért a természetbe a mérgezett hód

Visszatért a természetbe a mérgezett hód

Szerző: Videokedvenc | 2013. április. 11. 16:45


Ismét egészséges, és már a Rába vizében úszkál Hortenzia, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe március elején bekerült hód. Az állatot Káld mellett egy szántóföldön találták, mérgezés miatt szorult emberi segítségre.


Fotó: Bagosi Zoltán




Csütörtök délelőtt engedték szabadon azt a hódot, amelyet még március elején találtak a Vas megyei Káld szomszédságában egy szántóföldön. A legyengült, emberi segítségre szoruló állatot egy jó szándékú magánszemély értesítése nyomán az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei fogták be, majd először a Szombathelyi Állatkórházba szállították. Az első életmentő kezelést az állat ott kapta, ezután pedig Budapestre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére került, ahol további két hetet vett igénybe, míg végleg meggyógyult.

A Hortenziának elnevezett hód minden valószínűség szerint megmérgeződött, a tünetek legalábbis erre utalnak. Valószínűtlen azonban, hogy szándékos mérgezés történt, inkább véletlen megmérgeződésről lehet szó. Például csávázott, azaz növényvédelmi okból vegyszeresen kezelt vetőmagot ehetett valahol, vagy talajfertőtlenítő szer okozta a mérgezést.

A gyógyítás, illetve az állat felerősítése tulajdonképpen már egy-két héttel ezelőtt befejeződött, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak most kerülhetett sor arra, hogy az állatot visszajuttassák a szabad természetbe. A hódot megtalálási helyétől nem túl messze, a Rába Sárvár közelében található, ártéri erdőkkel övezett szakaszán engedték szabadon. Amint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei elmondták, ezen a területen nyilvánvaló jelei vannak a hódok jelenlétének. Hortenzia tehát nemcsak megfelelő élőhelyen lett elengedve, hanem olyan helyen, ahol megmérgeződése előtt korábban is járhatott.

A szállítóládából kiengedett állatot az Állatkert szakemberei azonosító chippel látták el. Ezután szabadon engedték, de a fotósok és az operatőrök nagy örömére még percekig „pózolt”, és csak ezután indult el a víz felé. A vízben úszó állat még sokáig megfigyelhető volt, sőt, a parthoz is visszamerészkedett.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) Magyarországon a történelmi múltban is őshonos volt, a XIX. század közepére azonban teljesen eltűnt hazánk területéről. Az 1990-es évektől kezdődően azonban több visszatelepítést hajtottak végre a természetvédelmi szakemberek, illetve a szomszédos országokból spontán módon is visszatelepedtek. Így mára nagyjából félezer állatra tehető Magyarország hódállománya. A hód hazánkban védett állat, természetvédelmi eszmei értéke 50.000 Ft.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei évente ezernél is több emberi segítségre szoruló állatot, nagyrészt hazánkban vadon élő védett fajok egyedeit mentik meg. A mérgezett rétisasoktól a meglőtt gólyákon át az elárvult sünökig, illetve a telelőhely nélkül maradt denevérekig sokféle állattal foglalkoznak a természetvédelmi mentőhely szakemberei. Az állatmentő tevékenység támogatására az Állatkert egy alapítványt is életre hívott, amely a Magyar Madármentők Alapítvány nevet kapta, hiszen a mentett állatok nagy része a madarak közül kerül ki.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..