KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Vad oázisok Bécsben

Vad oázisok Bécsben

Szerző: Videokedvenc | 2013. augusztus. 26. 11:21


A „Természetes hálózat” elnevezésű projekt keretében intenzíven gondozott zöldterületek helyett térdig érő fű és vadvirágok díszítik Bécs egyes pontjait. A városban található vad oázisok számos rovar- és madárfajnak nyújtanak táplálékforrást és búvóhelyet, ráadásul többévi munka eredményei.


Foto: Mario Lang„Nincs a városnak elég pénze, hogy lenyírja a füvet?” – csodálkozik el egy asszony, amikor elhalad a bécsi Gaudenzdorfer Gürtel mellett található, elhanyagoltnak látszó terület mellett, ahol ökörfarkkóró, borzas zsombor, mezei zsálya és egyéb kórófélék törik meg a magasra nőtt fű egyeduralmát.
Az egykori focipálya területén tudatos, többévi munka eredményeként hullámzó rét egyike Bécs azon vad oázisainak, amelyek a város területén belül nyújtanak menedéket számos rovar- és madárfajnak. A területet a bécsi városháza környezetvédelmi ügyosztályának „Természetes hálózat” nevet viselő projektje keretében, hét évvel ezelőtt kezdték el „visszavadítani”, hogy ma több mint 70 féle növénynek adhasson otthont. Minden évben olyan vadvirágok magjait szórják ki, amelyek vonzzák a méhéket, lepkéket és egyéb rovarokat, a területet nem trágyázzák, évente maximum kétszer kaszálják és csak a legszükségesebb munkákat végzik el rajta, hogy minél természetesebb maradjon.

Fotó: MA22

„A parkokban található rétek és egyéb zöldterületek extenzív gondozásával méhek és számos más rovarfaj számára biztosítunk táplálékforrást és élőhelyet” – magyarázza a program kapcsán Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

Az osztrák fővárosban több kerületben is található ilyen vad oázis, a városi kertészetben, a Blumengärten Hirschstettenben pedig külön rétet ültettek a méhek számára. A speciális vadvirág-keveréket méhészekkel közösen állították össze úgy, hogy tavasztól őszig optimális táplálékforrás legyen a méhek és lepkék számára. A harminc többnyári virágfajt – például illatos ternyét, levendulát, díszdohányt, kék búzavirágot és sárga violát – illatuk, színük és nektártartalmuk alapján válogatták össze. A kertészetben a vezetések során azt is megtudhatják az érdeklődők, miként varázsolhatják kertjüket valóságos földi paradicsommá a méhek számára. 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..