KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Robotok figyelik a nagy fehércápák minden mozdulatát

Robotok figyelik a nagy fehércápák minden mozdulatát

Szerző: Videokedvenc | 2012. szeptember. 06. 11:03


Vízen úszó robot segítségével követik nyomon a kutatók a nagy fehércápák csendes-óceáni mozgását, remélve, hogy ezzel sikerül bővíteni a tengeri ragadozókkal kapcsolatos tudományos ismereteket. A robot segítségével bepillanthatunk a tengerek mélyén élő állatok csodálatos és eddig ismeretlen világába.




A hullámlovas (wave glider) elnevezésű vízi jármű, amely felülről nézve leginkább sárga szörfdeszkához hasonlít, 330 méteres körzetben képes begyűjteni a cápák hátúszóira erősített adóvevőkből érkező jeleket, amelyek alapján aztán elküldi az állatok pontos koordinátáit a kutatóknak.

A szakembereknek csupán homályos elképzeléseik vannak arról, hogy a mozifilmekben leginkább vérszomjas fenevadként ábrázolt nagy fehércápák hogyan mozognak az óceánokban. Reményeik szerint az újonnan szolgálatba állított robot erre segít majd fényt deríteni.

"Itt vagyunk a 21. században, és a kutatók nemrég küldtek robotot a Marsra, de még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mi is történik az óceánokban" - mondta a projekt egyik vezetője Barbara Block, a kaliforniai Stanford Egyetem tengertudományi professzora.

A kaliforniai Liquid Robotics cég által kifejlesztett robot, amelynek sebessége alig éri el egy szokványos séta tempóját, összesen 200 jelet észlelt 19 különböző cápától egy nyolcnapos tesztidőszak során. A napenergia- és hullámenergia-meghajtású, nagyjából kétméteres vízi jármű nem csupán a nagy fehérek, de a többi megjelölt tengeri teremtmény, többek között a makócápák, a tonhalak és a lazacok életébe is bepillantást enged. A hullámlovas csak azokat az élőlényeket tudja észlelni, amelyeket korábban akusztikus adóvevővel szereltek fel a kutatók. Ezek a műszerek kétpercenként egyszer jeleznek. Block szerint az óceán több ezer lakója viseli az apró adókészülékeket.

A szakemberek annyit már tudnak, hogy a nagy fehércápák keresztül-kasul vándorolnak a Csendes-óceánon, az észak-amerikai partoktól néha egyenesen a Hawaii-szigetekig. Útjukat olykor rejtélyes gyülekezők tarkítják, egyebek között az óceán középső részén található, "nagy fehércápa kávézónak" is becézett területen. 

A kutatók egy Shark Net (Cápaháló) névre keresztelt alkalmazáson is dolgoznak, amely révén a nagyközönség is nyomon követheti az állatok mozgását. Block reményei szerint idővel az amerikai csendes-óceáni partvidék délebbre fekvő részeire is ki tudják terjeszteni az óceán-megfigyelési hálózatot, amelyet a Tanzániához és Kenyához hasonló gazdag állatvilága miatt igazi "kék Serengetiként" emlegetik a szakemberek.

Forrás: WWF


 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..