KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Újra szabad a mentett sas

Újra szabad a mentett sas

Szerző: Videokedvenc | 2013. március. 07. 16:57


Mérgezett állatként került be az Állatkertbe, most pedig gyógyultan távozott Rudolf, a parlagi sas. A mentett madár Dombi Rudolf olimpiai bajnok tiszteletére kapta ezt a nevet. Mivel egy műholdas jeladóval is felszerelték, később akár az interneten is nyomon lehet majd követni, hogy mikor merre repül.


Fotó: Bagosi ZoltánMentett parlagi sast engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. Az állatot február 24-én találták magatehetetlen állapotban. A haldokló, mérgezéses tüneteket mutató madarat a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították be, ahol nemcsak az életét sikerült megmenteni, hanem néhány nap alatt annyira megerősödött, hogy most már újra képes egyedül boldogulni a természetben.

A szabadon engedésre március 7-én, csütörtök délelőtt került sor Jászboldogháza közelében. A Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó tiszteletére Rudolfnak elnevezett madárra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei műholdas jeladó készüléket szereltek. Ez a berendezés a madarat természetesen nem akadályozza a mozgásban, ugyanakkor az általa küldött adatok alapján akár az interneten is nyomon lehet majd követni a madár sorsát, mozgását, mindenkori tartózkodási helyét.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente mintegy ezer emberi segítségre szoruló állaton, nagyrészt védett madarakon, kisemlősökön, hüllőkön segítenek. A Magyarországon őshonos, sérült, törött szárnyú, mérgezett, meglőtt, megégett vagy elárvult állatokat leggyakrabban jó szándékú magánszemélyek hozzák be az Állatkertbe, de gyakran előfordul az is, hogy a nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös együttműködés keretében kerülnek be ilyen állatok. Amelyik állat egészségét sikerül annyira visszaadni, hogy emberi segítség nélkül is képes a természetben életben maradni, azt élőhelyén, általában természetvédelmi oltalom alatt álló területen szabadon engedik. Az Állatkertben folyó mentőmunka évente több millió forintnyi költséget jelent a városligeti intézmény számára. Mivel a kert ilyen célra semmilyen külön pénzt nem kap, az általa létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt igyekszik támogatásokat gyűjteni a mentő tevékenység fenntartásához.

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 1.000.000 Ft.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..