KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Tortát kapott az elefántborjú

Tortát kapott az elefántborjú

Szerző: Videokedvenc | 2014. február. 14. 14:06


Emeletes tortát kapott Asha első születésnapjára. Az Állatkertben született népszerű elefántborjút pénteken délelőtt köszöntötték fel az kert munkatársai. Mi több, még a súlyát is lemérték, így pontosan tudni lehet, hogy az apróság 515 kg-ot nyom.


Fotó: Bagosi Zoltán
Ma ünnepelte első születésnapját Asha, a Fővárosi Állat- és Növénykertben egy éve világra jött elefántborjú. A jeles évforduló alkalmából a városligeti intézmény munkatársai tortával kedveskedtek neki, amiből természetesen Angele, az anyaállat is kapott, mit több, az apáról, Assamról sem feledkeztek meg. A születésnapos elefánt felköszöntésére a délelőtt folyamán, nem sokkal 11 óra előtt került sor. Az eseményre több óvodás és iskolás csoport, valamint számos család is érkezett.

A köszöntés előtt dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa foglalta össze Asha első tizenkét hónapjának történéseit, az ellés körülményeitől kezdve az első napok nehézségein át egészen a kicsi kedvenc szórakozásainak felsorolásáig. Szó esett például arról, hogy a cseperedő elefánt szeret a kifutóra berepülő galambokkal kergetőzni, illetve, hogy mostanában a kifejezetten neki készült, gumiabroncsokból összeállított labdával játszik a legszívesebben. Amint a vezető állatorvos elmondta, Asha egyébként kifejezetten példás magaviseletű, jó kislány.

Közben az állatgondozók előkészítették a születésnapi tortát is. Az emeletes torta zabból, illetve zabdarából készült rétegekből állt, amelyek közé illatos réti széna került. A tortát gyümölcsökkel díszítették, a tetejére pedig egy arab 1-es számot formázó hosszúkás franciakenyér került. A torta alapanyagául szolgáló, zabból készült rétegeket egy mezőgazdasággal foglalkozó család ajánlotta fel az Állatkertnek. Egy másik tortát, amely különféle zöldségekből, darált céklából és zellerből, kölesből, illetve almaszeletekből készült, az Állatkert központi takarmánykonyhájának dolgozói készítettek el. Ezen a tortán sárgarépából volt kirakva az egyes szám. Mivel Asha mamájának, Angele-nek jelenleg rendetlenkedik a gyomra, ezért kímélő diétára van szüksége, ezt a tortát Assam, az apaállat kapta meg.

Az elefántok kifutóján elhelyezett emeletes tortát az istállóból kiengedett állatok, Asha és Angele kitörő örömmel fogadták, bár az első pillanatban nem vették észre, mivel úgy látszik, nem is számítottak ilyen meglepetésre. A torta felfedezése után azonban egyből hozzáláttak az elfogyasztásához. A tortaevés után a két állat súlyát is megmérték. A mérlegelés során Ashánál 515 kg-os, Angele-nél pedig 2765 kg-os súlyt mértek az állatgondozók.

Asha jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert legnépszerűbb lakója. Az elmúlt 12 hónapban 227 alkalommal fogadták örökbe jelképesen az Állatkerti Alapítványnál. Annak érdekében, hogy a szülinapos elefántborjút minél többen felkereshessék, péntekre, sőt szombatra és vasárnapra is díjmentessé tette az Állatkert a 14 éven aluli gyermekek belépését. A főbejáratnál lévő cukrászdában elefántos csokoládéval várják az édesszájúakat, az új elefántcsarnok nézőtere pedig különféle családi programok, arcfestés és kézműves foglakozás színtere lesz mindhárom nap folyamán. A gyerekeket egyúttal arra is bíztatják, hogy rajzoljanak Asha születésnapjára. Az elefántborjúnak készített gyermekrajzokat később ki is fogja állítani az Állatkert.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..