KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Döbbenet: Tigriskölyköket csempésztek a csomagtartóban!

Döbbenet: Tigriskölyköket csempésztek a csomagtartóban!

Szerző: Videokedvenc | 2012. október. 17. 10:16


A napokban négy tigriskölyköt és több száz tobzoskát találtak két férfi gépkocsijában elrejtve a Közép-Vietnámi Ha Tinh tartományban. A férfiak feltehetően a feketepiacon akarták értékesíteni az állatokat, ahol hatalmas összegeket fizetnek a különleges fajokért. Vietnám a feketekereskedelem melegágya, és mivel a Távol-Keleten továbbra is egyre nő az igény a tigrisek és egyéb állatok testrészeire, a hatóságok tehetetlenek.


Fotó: Wladimir Filonov




A rendőrök egy helyi lakos bejelentése alapján ütöttek rajta a két férfin, akiknek autójában négy, egyenként mindössze 6 kilogrammos kölyök tigrist, és több száz tobzoskát találtak, ketrecekbe és zsákokba zsúfolva. Az állatok szerencsére még éltek, így azonnal természetvédelmi szervezetek gondjaira bízták őket. Később, mikor megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba.

Vietnám és Laosz hatóságai szélmalomharcot folytatnak az orvvadászat ellen, azért, hogy megóvják a területükön őshonos tigrisek, orrszavúk, elefántok és más különleges fajok életét. Azonban a lakosság korlátozott munkalehetőségei és az ebből fakadó hihetetlen szegénység egyetlen megoldását látják az állatokkal való kereskedelemben, hiszen egy-egy eladásból hónapokig, sőt néha akár több évig is meg tud élni egy család. Ahhoz, hogy a problémát ténylegesen enyhíteni tudják az orvvadászat elleni küzdelem mellett szociális intézkedésekre is szükség van.

Mivel a vadon élő tigrisek száma rohamosan csökken, az orvvadászok egyéb módokat próbálnak találni arra, hogy értékesíteni tudják az állatok testrészeit. Számtalan helyen működnek illegális tigris farmok, ahol ketrecekben nevelik az állatokat egyetlen céllal, hogy felnőttkorukban testrészeiket értékesítsék a feketepiacon. A jelenségre példa a napokban Thaiföldön történt eset, ahol egy férfi négy tigrist nevelt ketrecekben egy panellakástömb tetején.

„A WWF júliusban készített tanulmányt arról, melyek azok az országok, amelyek leginkább érintettek az egzotikus állatok fekete-kereskedelmében. A kutatás egyértelművé tette, hogy ez a két állam Vietnám és Laosz erősen érintett, így nem meglepő, hogy sajnos szinte naponta látnak napvilágot a fent említett hírhez hasonlók. Sajnos Kínában még mindig nagyon népszerű a hagyományos orvoslás, melynek részeként tigriscsont és orrszarvú tülök alapanyagokból állítanak elő különböző „csodatévő” készítményeket. Ezek a szerek teljesen hatástalanok, hiszen például az orrszarvú tülke tulajdonképpen ugyanolyan szaruból áll, mint az emberi köröm, mégis levadásszák érte ezeket az állatokat.” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország szóvivője.

A WWF 1994 óta küzd a tigrisek megmentéséért. „Terepi projektjeink során képzéseket tartunk az orvvadászattal nap mint nap küzdő vadőröknek, hogy hatékonyabban tudják védeni a tigriseket és más védett állatokat. Együtt dolgozunk a helyi közösségekkel a fenntartható bevételi források megteremtéséért, és igyekszünk a tigris testrészeiből készült termékek kereskedelmét visszaszorítani.” – tette hozzá Antal Alexa.
Száz évvel ezelőtt, még 100.000 vadon élő tigris volt, ma már csak 3,200. Az egész világon több ezer ember állt már ki a tigrisek megóvásáért, köztük a WWF tigris kampányának fővédnöke, Leonardo DiCaprio, aki magánvagyonából is adományozott a programra. Ezt bárki szintén megteheti azzal, hogy örökbefogad egy tigrist, ezzel adva esélyt a csíkos nagymacskák megmentésére. Bővebben: wwf.hu/tigris.


Forrás: WWF


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..