KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Teve féltestvérek születtek a Szegedi Vadasparkban

Teve féltestvérek születtek a Szegedi Vadasparkban

Szerző: Videokedvenc | 2013. április. 19. 10:12


Néhány nap eltéréssel a Szegedi Vadaspark két tevekancája is utódot hozott a világra. Mindkét csikó apja Kalifa, a miskolci állatkert tevecsődöre.


Fotó: Endrédi Lajos



Először Kata ellett meg április 6-án, utóda a Misi nevet kapta a gondozóitól. Ezután Góbi következett, igaz neki már állatorvosi segítségre volt szüksége, de végül egészségesen megszületett Zsolti, a második csikó is, április 10-én.

Mindkét kancának első ízben született kicsinye, így nincs tapasztalatuk az utódnevelésben. Bár egyformán óvják és védik csikójukat, szopni eddig csak Misi tudott anyjától. Zsoltit a gondozóik etetik kecsketejből és borjúknak való tejpótló tápszerből összeállított keverékkel. A gondozók bíznak abban, hogy idővel megindul az anyja teje, és el tudja kezdeni szoptatni a tevecsikót. A felmerült gondok ellenére mindkét csikó egészségesnek látszik, egyre biztosabban mozognak és állnak a lábukon.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú Afrikában, a kétpúpú pedig Ázsiában, és Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön, Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában.

A kétpúpú teve háziállat, amelyet Ázsiában, feltehetően a mai Turkesztán területén háziasítottak mintegy 4500 évvel ezelőtt. Az ős vadtevék száma folyamatosan csökkent az évszázadok során, olyannyira, hogy az állatot kipusztultnak vélték. Csak a 20. század közepén fedezték fel őket újra Kelet-Kínában, illetve Mongóliában. Akkor többen úgy gondolták, hogy az állatok elvadult házi tevék, később azonban a genetikai vizsgálatok igazolták ennek ellenkezőjét.

Állatkertekben a két háziasított tevefaj közül a kétpúpú elterjedtebb, mint a vad formával már nem rendelkező egypúpú dromedár. Szemben a melegigényesebb dromedárral, a kétpúpú tevék számára hazánk éghajlata nem jelent nagy kihívást, hiszen a belső-ázsiai sivatagokra és sztyeppékre jellemző rendkívüli hideget és a rekkenő hőséget egyaránt jól tűrik. A téli bundájukat tavasszal levedlik, és ahogy foltokban rövidül a szőrük, nem túl szép látványt nyújtanak, sok látogató ekkor betegnek véli őket, pedig ez természetes folyamat. A tevék nemcsak a szomjúságot viselik jól, hanem silány minőségű táplálékon is megélnek – persze a Vadasparkban annál jobb takarmányt kapnak.

Misit és Zsoltit a látogatók már megleshetik a tevekifutóban. Egyelőre - a könnyebb gonodzás érdekében - elkülönítve tartják őket, de a későbbiekben egyesül a tevecsapat.

Forrás: Szegedi Vadaspark




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..