KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Sziámi macska

Sziámi macska

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 15. 23:44


Közepes termetű, hosszú, izmos, karcsú, hajlékony testű, arányos felépítésű állat. Feje ékalakú, eléggé széles, koponyája profilból kissé kidomborodik. Füle nagy és széles, szeme mandulavágású, zafírkék. Hosszú, karcsú lábai izmosak, a hátulsó végtagok valamivel hosszabbak, mint a mellsők. Farka meglehetősen hosszú és vékony. Mancsa kicsi, ovális alakú. Szőrzete rövid, finom, fényes, törzse egyszínű és kontrasztos a sötétebb végekkel (pontokkal) a maszkon, a füleken, a mancsokon, a lábakon és a farkon.


Származása eléggé bizonytalan. Őshazája feltehetően a Távol-Keleten, közelebbről talán Thaiföldön /régebben Sziám/ található. (Nyilván ezért is döntöttek úgy néhány évvel ezelôtt a magyar sziámi tenyésztők, hogy a fajtát ezentúl thai macskának hívják.)



A thai-t (maradjunk a régi névnél) egyesek mutációnak tartják, mások úgy vélik, hogy a nyugat-afrikai aranymacska (Profelis temmicki) leszármazottja. Mindenesetre régi fajtáról van szó: az ősi Sziám 1350-ben alapított, és a burmai seregek által  1767-ben a földdel egyenlővé tett fôvárosában már ismerték ezeket a cicákat. Az is tény, hogy Dél-Ázsia buddhista templomaiban ma is ott élnek szabadon a burma macskákkal egyetemben.
Van azonban olyan feltevés is, hogy a fajta kialakulásában inkább a bengáli macska ősei játszották a főszerepet. Nem vitás, a Sziámi macska és a mai bengáli hasonlítanak egymásra, s a vadon élő bengálik párosodhatnak a házimacskákkal, de ez még nem elég bizonyíték.
A kérdés tehát inkább az, hogyan került a fajta Keletről - Európába? Nos, ha igaz, Sir Owen Gould, a sziámi király mellett szolgálatot teljesítő brit nagykövet figyelt fel ezekre a cicákra 1884-ben. Hazavitt két csokoládébarna színű példányt Angliába, ahol egyik leszármazottjuk az 1888-as londoni kiállításon elnyerte "A legszebb macska" címet.
Az elsô fajtaszabványt 1892-ben tették közzé az angolok. A fajtát az 1990-es évek elején már 18 színváltozatban tenyésztették,  de az első típusok akromelániás jegyei sötétbarnák (fókaszínűek) voltak.
"Az embernek azért van szüksége macskára, hogy félelem nélkül simogathasson egy ragadozót" - mondta Léonoir Fini, a franciák legnagyobb macskaszakértője. Megállapítása a Sziámi macskákkal kapcsolatosan kétszeresen is igaz. Ezek cicák vonzó, egzotikus, elragadó, rendkívül mozgékony, eleven, kíváncsi természetû, gyors felfogású, kissé makacs, érzékeny állatok, ugyanakkor alkalmazkodóképességük egészen csodálatraméltó. Legvonzóbb tulajdonságuk a gazdájuk iránt érzett - néha fölöttébb túlzott - szeretet. A gondoskodást, törődést, jó bánásmódot végtelen ragaszkodással honorálják. Igen hűségesek, de ugyanakkor nagyon féltékenyek is.  Okos jószágok, hamar hozzászoknak a pórázhoz és a nyakörvhöz, sőt még különféle trükkökre, mutatványokra is megtaníthatók. További különleges jellegzetességük szokatlanul kifejezô "szó-", illetve hangkészletük.

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Macskalista)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..