KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Sikeresen evakuálták a Margitszigeti Kisállatkert lakóit

Sikeresen evakuálták a Margitszigeti Kisállatkert lakóit

Szerző: Videokedvenc | 2013. június. 07. 15:59


Biztonsági okokból kimenekítették a Margitszigeti Kisállatkert lakóit. Az érintett másfélszáz állatot, köztük dámszarvasokat, pónilovakat, ragadozó madarakat, gólyákat, réceféléket, díszbaromfikat és sok más állatot a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították át. Az evakuálásra szerdán és csütörtökön került sor, az állatok költöztetésében az Állatkert tizenöt munkatársa vett részt.


(Illusztráció: imocs)



Az árvízveszély miatt kiürítették a Margitsziget Kisállatkertet. A Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő bemutatóhelyről az összes állatot, 26 állatfaj 155 egyedét, köztük 16 emlőst és 139 madarat szállítottak át a Városligetbe. Az állatok kitelepítéséhez az Állatkert 15 munkatársát mozgósították, a szállítást két darab, lószállító utánfutót vontató gépjárművel oldották meg, amelyek többször fordultak a Városliget és a Margitsziget  között.

Az állatok elszállítása a katasztrófavédelem illetékeseivel folytatott egyeztetés után már szerdán délelőtt megkezdődött. Legelőször a nyolc dámszarvast költöztették ki, ezeket ugyanis altatásban lehetett csak befogni. Az állatorvosok fúvócső segítségével juttatták az állatokba a kábító lövedéket. A nyolc szarvas közül egyet nem a Városligetbe szállították át, hanem az egyik vidéki állatkertbe: ezt az árvíztől függetlenül már eleve így tervezték. A ragadozó madarakat, díszbaromfikat, réceféléket és gólyákat kézzel, illetve nyeles hálóval fogták be, megfelelő ládákba és zsákokba csomagolva készítették fel a szállításra. A legtöbb állat evakuálása még szerdán befejeződött, csütörtökön már csak öt páva és két nyúl, valamint a létesítmény egyes felszereléseinek (pl. fagyasztóláda) elszállításáról kellett gondoskodni.

A kimenekített állatokat egyrészt magának a városligeti Állatkertnek a területén, másrészt a hozzá tartozó karantén állomáson helyezték el. A dámvadak a vidám parki területből már az Állatkert kezelésébe átkerült zóna egyik új karámjában jutottak átmeneti szálláshoz.

A kisállatkert lakóinak kiköltöztetésére elsősorban elővigyázatosságból volt szükség. A hatóságok szerint várhatóan sikerül megakadályozni, hogy a Duna elöntse a Margitszigetet. Ehhez azonban több ember megfeszített munkájára lesz szükség, amely munka szerdán reggel meg is kezdődött a homokzsákok kihelyezésével. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a vízszint hétfőig akár több tíz centiméterrel is meghaladhatja majd a Vigadó téri mérce 860 cm-es szintjének megfelelő rekordmagasságot. Mivel a Margitsziget legtöbb részéhez hasonlóan a kisállatkert területe is alacsonyabban fekszik ennél, elővigyázatosságból mindenképpen szükséges volt az állatok kiköltöztetése. Kedvezőtlen esetben ugyanis, ha a víz mégis betörne a sziget területére, nem volna mód és elegendő idő az összes állat evakuálására. Ugyanezen megfontolás miatt a 2006-os árvíz idején is kitelepítették a kisállatkert lakóit, így elmondható, hogy az állatkerti szakembereknek már van tapasztalatuk az ilyenkor elvégzendő feladatok terén.

Azt, hogy az állatok mikor kerülnek vissza a Margitszigetre, ma még nem lehet pontosan megmondani. Szerencsés esetben az árvíz levonulása után, a katasztrófavédelem illetékeseivel egyeztetett időpontban meg lehet kezdeni az állatok visszaszállítását. Ha azonban a víz esetleg betörne a területre, előbb a karámok, kifutók és istállók rendbetételéről kell majd gondoskodni.

Forrás: Fővárosi Növény- és Állatkert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..