KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Segítség a gólyáknak

Segítség a gólyáknak

Szerző: Videokedvenc | 2012. március. 13. 09:35


Fehér gólyáink lassan útra kelnek Afrikából, a mi dolgunk pedig, hogy „felkészüljünk a fogadásukra”. Azokon a helyeken, ahol szeretnénk megtelepíteni a gólyákat, a madarak megérkezése előtt kell kihelyezni a fészektartó és magasító gólyakosarakat.




Afrikában telelő fehér gólyáink ezekben a hetekben kezdik meg felkészülésüket arra az akár 10 ezer km-es útra, aminek célállomása a Kárpát-medence. A madarak napi 10 órás repüléssel kb. két hét alatt teszik meg ezt a távolságot, közben pedig mindössze néhány kulcsfontosságú pihenőhelyen állnak meg, táplálkozni és erőt gyűjteni.

A március-április fordulóján hazaérkező gólyák időbeosztása igen „feszített”: alig több mint 4 hónapjuk van, hogy fészket találjanak vagy építsenek, párt válasszanak, és felneveljék fiókáikat. Őszi vonulásuk már augusztus 20-tól elkezdődik. A tavasszal megérkező szerencsés párok, akik találnak maguknak fészket, pár napos „tatarozás” után nekiállhatnak a tojásrakásnak, amelyek viszont költőhely nélkül maradnak, a lakosság segítségére szorulnak.

Ha szeretnénk segíteni a fehér gólyáknak, még a madarak megérkezése előtt ki kell helyezni a fészektartó és magasító gólyakosarakat. A nagytestű madarak előszeretettel költenek a települési vezetékhálózat tartóoszlopain, ez pedig megfelelő talapzat nélkül számos veszélyt hordoz magában. Éppen ezért az eszköz nem csak új fészkelőhelyként jöhet számításba, ennél is fontosabb alkalmazási módja az áramütés-veszélyes fészkek kiemelése, ami engedélyköteles és csak szakember végezheti. Ha a kosarat május-júniusban (vagy később) tesszük ki, akkor a madaraknak esélyük sem lesz ezen az új helyen a kirakás évében sikeresen költeni.

A lassan mögöttünk hagyott tél egy másik, szintén a gólyákkal kapcsolatos természetvédelmi problémára is felhívta a figyelmet: a fehér gólya ugyan vonuló madár, számos példánya dönt úgy, hogy a kimerítő repülés helyett inkább itthon vészeli át a hideg időszakot. Ezek az állatok a be nem fagyó vizeket, a táplálékállatokban (pl. rovarokban és bogarakban) gazdag területeket keresik, vagy ez emberek közelében húzzák meg magukat. A telelő gólyák hosszabb-rövidebb időszakokra el is kóborolhatnak megszokott helyükről. Fel kell készülnünk arra, hogy a klímaváltozás hatására egyre több gólya dönt majd a maradás mellett és az olyan hideg időszakokat, mint amilyen az elmúlt két hétben is volt, csak a mi segítségünkkel élhetik túl.

Forrás: WWF




 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..