KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


RÁK

RÁK

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 13:56


Nagyon ragaszkodó, családszerető, olyannyira, hogy a házi biztonságért még szexuális vágyait is képes háttérbe szorítani. Csak akkor agresszív, ha féltékeny. Kicsit szeszélyes. Érzékeny a gyomra, az emésztőrendszere. Olykor félénkké válhat.




Megintcsak valami készül, valami új van születőben. A Rák a nyár beköszöntője; kezdődik a legforróbb évszak. Langy eső, fülledt párásság, a nyári élet bősége tölti be a földet. Váratlan viharok tombolnak, villámlik, mennydörög, aztán ismét szikrázón tűz a Nap: új élet születik a fülledt forróságban.
Amikor a Nap a mi tájainkon a legmagasabbra hág, akkor lép a Rák jegyébe: kezdődik a nyár. Ebben a kezdetben azonban jelen van valamelyes visszatekintés is, hiszen ettől fogva a Nap immáron süllyed a pályáján. Előbb csupán szinte észrevétlenül, fokozatosan, majd mind érzékelhetőbben, láthatóbban rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák.
A Rák mint állat is a hátrafelé haladás jelképe.
Sejtelmes, titokzatos csillagkép ez. Jóllehet egészen magasan áll az égen, csak igen tiszta éjjeleken válik szabad szemmel láthatóvá, tudniillik csillagjainak fényereje meglehetősen csekély. És ebben a csillagképben felfedezhető egy csillagköd is. Egy ősrégi csillagköd, mely a nagyon távoli múltban bekövetkezett robbanás emlékét őrzi.
A Rák az anya mítosza, s messzemenően összefügg a Víz mítoszával. Női jegy, méghozzá az első, meghatározó jelentőségű vizes jegy. Márpedig, mint tudjuk, a víznek mindig is misztikus jelentősége volt az ember számára. „Az emberlélek, akár a víz” - mondja Goethe, és az asztrológiában is a víz jegyeinek vannak alárendelve a lelki élet történései, jelenségei...

A Rák kutya

A Rák kutyával való találkozáskor az a benyomásunk, hogy valamilyen pajkos ábrándosság árad belőle. Ez egyébként már küllemében is megnyilvánul. Az ilyen eb általában molett, kerekded, és egész életében hordoz valami gyermeki lágyságot.
Egy másik típusa ugyanakkor szikár, egészen keszeg, ám mozdulataiban, gesztusaiban mégis van valami kecses gyöngédség. Lénye, természete is ilyen, és éppen ez váltja ki gondoskodó, védelmező reakcióinkat, reflexeinket. Hamar a szívünkbe lopja magát!
Arra azonban vigyázzunk, nehogy a túláradó szeretet csapdájába essünk: ne babusgassuk agyon, ne engedjünk minden szeszélyének, mert ennek az lehet a vége, hogy szinte észrevétlenül zsarnokoskodni kezd felettünk, s mire észbe kapunk, már a túlságosan is „fejünkre nő”!
A Rák jegyben született eb viselkedése közvetlen, barátságos, mégis némi tartózkodás jellemzi. Ugyanakkor kimondottan vidám természetű, játékos. Furcsa sajátossága, hogy kissé ferdén, kicsit csámpásan közlekedik, akár a rák. Úgy mozog még öregkorában is, akár egy szeleburdi, kajla fiatal eb.
Az e csillagzat alatt napvilágot látott kutyáknak nincs egy perc nyugtuk, minden hallatlanul érdekli őket, folyton izegnek-mozognak, egyszerűen képtelenek nyugton maradni. Kedélyviláguk mindezek ellenére inkább lassú és nehézkes. A környezet hatásaira nem reagálnak gyorsan, ugyanakkor mélyebben érinti őket minden.
Egészen rendkívüli a memóriájuk. Mindazt, amit elkövetnek ellenük, képesek még évek múlva is „megtorolni”.
Ugyanez pozitív értelemben is érvényes: jól megjegyzik maguknak a barátságos gesztusokat, a kedveskedést, és emberrel, állattal hosszú idő eltelte után is úgy viselkednek, hogy nyilvánvaló: emlékeznek a régi, jó benyomásokra. Így vannak egyébként a tájékozódással is. A Rák kutya nehezen téved el végképp, mert jól az emlékezetébe vési az adott utcák, ösvények, kertek jellegzetes illatát, ismerős kimagasló tájékozódási pontjait.
A Rák eb nem harcos típus, inkább óvatosnak mondható. Említettük már, hogy lelkivilága érzékeny: ha nem kap elég szeretetet, törődést, szeszélyessé, már-már kezelhetetlenné válik. Hol makrancos, hol konok lesz!
A Rákok lelkileg eléggé sérülékenyek, érzékenyek. Akármilyen hihetetlenül is hangzik, könnyebben megbetegíti őket a bánat, a rideg, kemény bánásmód, az elhagyatottság, mint a baktériumok, vírusok. Ezért, ha betegek lesznek, ritkán kell nekik gyógyszer, még kevésbé valamilyen technikai beavatkozás. Elsősorban attól gyógyulnak meg, ha gazdájuk szerető gondoskodással, figyelemmel ápolja őket, törődik velük. A valódi bajok: kényes az emész­tőrendszerük, labilis a gyomor- és bélműködésük.
Összefoglalva: A Rák jegyében született kutya nagyon ragaszkodó, családszerető. Egyáltalán nem harcos fajta, inkább megfontolt, óvatos természetű. Csak akkor agresszív, ha féltékeny. Kissé szeszélyes, esetleg konok. Olykor félénkké válhat. Érzékeny a gyomra és az emésztőszerve.

A Rák gazda

A Rák jegyében született férfiről vagy nőről az embernek ugyancsak az az első benyomása, hogy valami furcsa, vonzó ábrándosság árad belőle. Erről egyébként már fizikai felépítése is árulkodik: többnyire molett, és egész életében sugárzik róla egyfajta gyermeki gyöngédség. Pillantása szelíd, álmodozó, lénye kedves, gyengéd. Némely Rák kimondottan játékos, vidám, lelke pedig romantikus. Hangulatváltásaiban, érzelmeinek hullámzásában, a lelkivilágát érintő külső hatásokra való reagálásában azonban meglehetősen megfontolt, azt is mondhatnánk, lassú.
Memóriája viszont egészen elképesztően jó, talán ezért is olyan sérülékeny. Ha meg­bántották, képes évek múltán is visszaadni a „kölcsönt”, sőt mi több: aki mélyen megsérti, örökre elbúcsúzhat tőle! Ugyanakkor együtt­érző is, kifinomult érzéke van mások gyengéi, bajai iránt.
Eleme a víz. Gyakran láthatjuk tóparton, folyók mentén, talán kis vízparti háza, csónakja, netán motorcsónakja is van. Amikor pedig vízbe merül, úgy érzi, most van igazán otthon, igazi közegében.
Éppen ezért a Rák a szabadidejét, nyarait, még ha nincs is saját nyaralója, ha csak egy mód van rá, vízközeiben, folyó-, tó- vagy tengerparton tölti. Horgászik, úszik, csónakázik, vagy ha anyagilag megengedheti magának, valamilyen extrém vízi sportnak hódol. Mindebből meglehetősen nyilvánvaló, hogy az ilyen ember, ha négylábú barátra vágyik, „vízi kutyát” válasszon magának.
Miért? Mert bár elvileg minden kutya tud úszni, legalábbis nem fullad vízbe, vannak ebek, melyek nem rajonganak az úszásért, sőt, kifejezetten viszolyognak a víztől, mások viszont egyenesen úszózsenik, hiszen elsősorban erre - vízi mentésre vagy vadászatra - válogatták ki őket.
A Rák gazdának tehát vízi kutya való. A választék szinte kimeríthetetlen: arany retriever, labrador retriever, újfundlandi, landseer, sima szőrű retriever, amerikai cocker spániel, kees- hond, ír vízispániel, ír szetter, göndör szőrű retriever és így tovább...
Nem javasolhatjuk viszont jó szívvel a Rák kutyabarátnak, hogy kemény őrző-védő kutyát tartson, hiszen a harciasság, a rámenősség meglehetősen távol áll tőle. Félő, hogy egy nagy testű, erélyes, magabiztos rottveiler, dobermann, kuvasz, sarplaninai, kaukázusi, fő­leg, ha született „vezető egyéniség”, előbb- utóbb elvitatná vagy egyenesen átvenné Rák gazdájától a „falkavezéri” szerepet!
A Rák jegyében született kutyabaráthoz az állatöv sugallata szerint mindenekelőtt Bak ku­tya való, de szinte száz százalékig biztosra vehető, hogy nem csalódna Skorpió vagy Halak kedvencben sem. Fajtájára nézve a már említetteken kívül javasolhatjuk a hosszú szőrű né­met vizslát, a gordon szettert, a griffonokat, valamint a pointert.

Híres Rák kutyabarátok
  • Jevgenyij Jevtusenko (1933. július 18.)
  • Karinthy Frigyes (1887. június 25.)
  • Csontvári Kosztka Tivadar (1853. július 5.)
  • Roald Amundsen (1879. július 16.)
  • Peter Paul Rubens (1577. június 28.)
  • Ernest Hemingway (1899. július 21.)

(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..