KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


OROSZLÁN

OROSZLÁN

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 14:03


Sokféleképpen kinyilvánítja aktivitását és „felsőbbrendűségét”. Szeret játszani, ám erélyesen védelmezi gazdáját, annak gyermekeit. Vigyázni kell a szívére és a keringési rendszerére. Érzékeny a gerincoszlopa, s így a hátulsó végtagok is.




A természet teljes pompájában tündököl. A zenitjén már túlhaladó Nap éltető meleget áraszt. Dúsan áradó gazdagságában virul az élet: beérett a természet, gyümölcs aranylik a lombok között.
Az Oroszlán uralkodó bolygója - az a csillag, amely ebben a jegyben uralkodik - maga a Nap, amely nem csupán központja, hanem eredete és fenntartója egész naprendszerünknek. Másként fogalmazva: a Földön található mindenféle és -fajta energia végső soron napenergia. Nem csoda, hogy minden korban istenséget megillető tisztelet és hódolat övezte a Napot, ezt az állócsillagot, amelynek tömege körülbelül 750-szer nagyobb, mint valamenyi bolygójáé együttesen. Fő-fő istenként imádták a régi egyiptomiak, az óamerikai kultúrák, az ősi indiai népek...
Maga az Oroszlán a hatalom mítosza, az uralom, a büszkeség, a méltóság jegye, királyok szimbóluma. Az egyetlen jegy, amely félelmetes nagyragadozóról kapta nevét. Az állatok királyának jegyében a Nap a legforróbb szakaszában uralkodik az égbolton, s ilyenformán a tűz jegye is, akárcsak a Kos és a Nyilas.

Az Oroszlán kutya
Az a négylábú barát, mely ennek a királyi jegynek az ege alatt látta meg a napvilágot, kétségtelenül nagy adományt kapott.
Nagyfokú vitalitás, erő és jóindulat jellemzi ezt a kutyát; úgy vonul az utcán, mint maga a viruló élet. Igen, vonul, nem véletlen ez a szóhasználat, mert ez fejezi ki a legpontosabban azt a módot - különösen, ha történetesen nagy testű ebről van szó -, ahogyan „őfelsége” közlekedni méltóztatik.
Termete többnyire tekintélyt sugároz, testalkata atletikus, hangja zengő, mély, méltósággal teli. Vannak persze oroszlánok, melyeknek látszólag, első pillantásra nincsenek meg az imént felsorolt tulajdonságok, de ha alaposabban megismerjük őket, bebizonyosodhatunk róla, hogy - akár parányi ebről, akár nagy testű állatról van szó - lelkük valóban királyi.
Az Oroszlán jegyében született kutya meglehetősen rátarti, öntudatos. Tökéletesen tisztában van vele, hogy ő egészen rendkívüli lény, joggal tarthat igényt különleges bánásmódra. Ezért vigyázzunk vele, ha nem figyelünk oda, hamar a fejünkre nő, és attól kezdve ő lesz az úr a háznál! Bánjunk hát vele szeretettel, de következetesen, és ne engedjünk túlságosan a szeszélyeinek! Nevelése, kiképzése során azonban vegyük figyelembe büszke jellemét: az ilyen kutyával harsányan üvöltözni, durván bánni értelmetlen és felesleges, mert csak elvadul.
Az Oroszlán eb alapjában véve egészséges alkatú, a betegségekkel szemben ellenálló, szívós szervezettel áldotta meg a természet.
Mindazonáltal nem árt, ha fokozottan odafigyelünk a szívére és a keringési rendszerére, ez ugyanis az Oroszlánok gyenge pontja. Sajnos olykor hajlamosak a gerincbántalmakra is.
Összefoglalva: Az Oroszlán jegyében született kutya rátarti, büszke, de értelmes, könnyen kezelhető, jóindulatú állat. Sokféleképpen képes kinyilvánítani aktivitását és „felsőbbrendűségét”. Szeret játszani, ám ha kell, elszántan védi gazdáját, annak gyermekeit. Érzékeny a szívére, a keringési rendszerére, a gerincoszlopára, ebből következően a hátulsó végtagjaira is.

Az Oroszlán gazda

Annak, aki ebben a jegyben született, nagyfokú vitalitást, erőt, méltóságot ajándékoz a Nap. Az Oroszlán öntudatos, magabiztos lény, akinél a méltóság szívélyességgel párosul. Nagyvonalúság és bizonyos fokú fényűzés jellemzi, innen fakad szívélyessége minden esetleges arroganciája ellenére.
Fura módon az Oroszlán a lelke mélyén idealista, ugyanakkor hatalomra törő. Életvitele
vitele általában végletek - magaslatok és mélységek - között zajlik. Az anyagiak nem túlzottan érdeklik, illetve csupán annyira, amennyire bizonyos külsőségekhez, csillogáshoz, reprezentáláshoz kellenek.
A „királyi” megjelenéshez természetesen megfelelő adottságú - feltűnő megjelenésű, küllemű és méretű - kutyára van szüksége az Oroszlán állatbarátnak. Melyek ezek a fajták, a „királyi ebek”? Nos, mindenekelőtt a német dog, továbbá a leonbergi, az angol masztiff, az ír farkaskutya, valamint egy „igazi oroszlán”: a rodéziai ridgeback, vagyis az afrikai oroszlánkutya.
A feltűnéskeltéshez, a különlegesség hangsúlyozásához - tehát mindazon „extravagáns” dolgokhoz, amelyekhez az Oroszlánnak igen jó érzéke van - megfelelő „partner” az afgán agár, az orosz agár, a nápolyi masztiff, az amerikai-kanadai fehér juhászkutya is.
Ami a szabadság eltöltését illeti, az Oroszlánnak „királyi” környezetre, szórakozásokra van igénye. Régi kastélyok, várak, paloták megtekintése (például a Loire völgyének bebarangolása), avagy utazás egy luxushajó fedélzetén a napsugaras déli tengereken...
A sportok közül talán leginkább a síelés elégíti ki az igényeit: élvezni a magaslati leve­gőt, a festői tájakat, esténként pedig elegánsan felöltözve elkölteni egy jó vacsorát egy jobb étteremben vagy szórakozni egy színvonalas bárban. A golfozás is illik az Oroszlánhoz. Ráadásul ez az „előkelő” sport jó alkalom arra is, hogy előtte, utána jókora sétákat tegyen négylábú kedvencével!
Az Oroszlán kutyabarát jól teszi, ha Kos vagy Nyilas jegye alatt született ebet választ, hiszen közös a meghatározó elemük: a tűz. Ami pedig a négylábú kedvenc fajtáját illeti, a már felsoroltakat kiegészíthetjük a skót szarvasagárral (deerhound), a szentbernáthegyivel, valamint a „nagyjapán kutyával”, vagyis az amerikai akitával.

Híres Oroszlán kutyabarátok
  • Bonaparte Napóleon (1769. augusztus 15.)
  • C. G. Jung (1875. július 26.)
  • Ferenc József (1830. augusztus 18.)
  • Kölcsey Ferenc (1790. augusztus 8.)


(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..