KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Ő a magyar csodakutya

Ő a magyar csodakutya

Szerző: Videokedvenc | 2013. február. 21. 09:30


Beni nem csak csodakutya, de már sztár is. Szinte az egész ország ismeri a nevét, és lassan a pofijába is lépten-nyomon belefuthatunk majd. Ő nyerte a 2012-es Next Top Dog Model versenyt, amivel egy csapásra a rivaldafénybe került. Gazdijával, Cseke Alexandrával beszélgettünk a kis kópéról.




Hogyan került hozzád Beni?
Beni 2010. május 1-én született, hozzám 2010. június 18-án került (7 hetesen), ami nemcsak a diplomaosztóm napja volt, hanem a 22. születésnapom is, így megfelelő ajándék volt a vőlegényem részéről. Korábban 2 németjuhász kutyus vigyázott az arnóti családi házunkra, azonban az első kutyust 13 évesen elaltattuk, mert sokat betegeskedett, a másik kutyus pedig 6 éves korában alul maradt egy kutyatámadásban és sajnos emiatt pusztult el. A két kutyust mi temettük el, és eléggé megrázott minket mindkét eb halála. Édesapám akkor azt mondta hogy a háznál többet nem lesz kutya.....aztán mégis. 22 évesen éreztem azt, hogy valakiről vagy valamiről gondoskodnom kell, nevelnem és tanítgatnom, ám a gyermekvállaláshoz még jócskán fiatalnak éreztem magam, így a kutya mellett döntöttem.

Miért pont erre a fajtára esett a választás két német juhászkutya után?
A fajtaválasztásnál sok ember véleményét kikértem de a beagle-ről nem sok jót mondtak a környezetemben élők, illetve internetes fórumokon, kutyafajták jellemzésénél sem lehet olyan jókat olvasni róluk. Nagyon sok könyvet beszereztem, minden anyagot letöltöttem ami elérhető az interneten a kutyaneveléssel kapcsolatban és már szinte hozzáértőként kezdtem a beagle kutyus nevelésébe. Az első dolog amit megvettem neki, egy klikker, amit egyéb állatok idomításához, képzéséhez is használnak és ennél humánusabb módszer nincs is. Ez csakis a pozitív megerősítésen alapszik és a fényképezőgép elve szerint működik. A számomra lényeges viselkedésformának a megfelelő pillanatát kapom el a kutya agyában, amire azonnal jutalmat és dicséretet kap, ezáltal többször fogja azt ismételni, majd vezényszavak lehet a trükkökhöz kötni. Napokig tudnék beszélni a kutyák képzéséről, de ez most itt nem erről szól.


 
Mit kell tudni Beniről? Milyen fickó ő?
Attól függetlenül hogy mentett kutyák kölyke, törzskönyv nélküli kutyus, a fajta jellege abszolút megmutatkozik minden viselkedésében. Beni egyébként egy nagyon jó fej, szorgalmas kutyus, mindig várja az újabb feladatot és izgatottan próbálkozik minden helyzetet megoldani magának. Ezeket a feladatokat folyamatosan megkövetelte, ugyanis ha nem volt meg a napi minimum lecke, akkor kőkeményen rombolni kezdett. A kertben a sziklakert alól folyamatosan kihúzgálta a nejlont, szétrágta az összes szolár kerti lámpát, illetve nagyon szép mély gödröket is ásott....anyukám bánatára. Amint megvolt az összes oltása, rögtön elkezdtünk kutyoviba járni, majd 6 hónapos korában már iskolások voltunk (miskolci Lucky Dog Kutyaiskolában). Bár már mire eljutottunk a suliba, akkorra már szinte minden alap engedelmes dolgot meg tudott csinálni, csak pontosítani kellett az egyes feladatokat. A suliban egyébként az én Beni kutyám volt a legokosabb a sok trükkel amiket megtanultunk. Sok régebbi kutyás is megdicsérte, hogy még beagle-t nem látott hozzá hasonlót, olyan szépen figyelt rám a tréningek alkalmával, és őrültebbnél őrültebb dolgokat tudunk együtt megcsinálni.

Ez jól hangzik, de biztos neki is van gyenge pontja...

A behívhatóságával még mindig vannak problémák, mivel ha szagot fog akkor azonnal elborul az agya és csakis az orra irányítja. Ilyen esetben azért mindig próbálom ezeket az ész nélküliséget megelőzni és figyelni folyamatosan a kutya reakcióit. Többnyire sikerül is  Mezőn kergetett már nyulakat is és nagyon szépen visszatért hozzám, majd egy másik alkalommal egy őzcsordát szagolt ki, akkor sajnos nekem kellett bekerítenem és befogni annyira elvesztette az eszét.
 

Te személy szerint mit szeretsz benne a legjobban?
Beniben a legjobb hogy nagyon értelmes kutya, néha azt várom már hogy megszólaljon. Minden egyes szót megért és hihetetlen milyen mimikával tudja lereagálni a különböző szituációkat. A mostani versenyen megnyert plüss csipogós játékát folyamatosan megpróbálja szétmarcangolni és amikor rászólok, hogy a csontját rágja, akkor hátracsapott füllel ott hagyva a játékot lerakja a fejét, majd megy a csonthoz és azt rágcsálja. Egyébként a lábtörlős rongyát folyamatosan marcangolja, persze amíg észre nem veszem.

Csodakutyának jellemezted a Next Top Dog Model versenyen. Ez honnan ragadt rá?
Nagyon szereti a gyerekeket. A családban több kisebb gyerek is van, akikkel nagyon szépen tud játszani és bármit megenged nekik, még hallgat is rájuk. Ők ragasztották rá a CSODAKUTYA elnevezést, illetve anyukám óvodás csoportjában a gyerekek. Beagle létére tényleg egy csodakutyának mondható, hiszen a fajtának ellent mond. Sok család azért választja ezt a fajtát mert nagyon strapabíró és hihetetlen aranyos nemcsak kölyökként de felnőtt kutyaként is imádnivaló. Sokan tehát a külseje miatt választják, de nem számolnak a fajta tulajdonságaival, jellemével, így nagyon hamar az emberek fejére nő, elszökik és az interneten folyamatosan látjuk a sorra utcára kerülő kóbor állatokat, illetve azokat akiket a családok kidobnak és új gazdát keresnek. Első kutyásnak semmiféleképpen nem ajánlanám én sem, csakis olyannak aki a kutyát kutyaként tudja kezelni, képes felállítani vele a megfelelő falkasorrendet és képes a lehető legkövetkezetesebbnek lenni a kutyussal. Ezek a legfontosabb pontok amit minden kutyánál, de a beagle-nél kiváltképpen érdemes és kötelező is betartani.
 

Ti már a tavalyi Next Top Dog Model versenyen is elindultatok, de ott nem jutottatok tovább. Miért jelentkeztetek rá újra?

2011 őszén került sor az első Next Top Dog Model választásra, ahová Benivel először utaztunk vonattal, Miskolcról. Nagyon szépen tűrte az utazást, a szájkosarat. A verseny azonban kicsit sokkosan érte és a fotózás sem volt még akkor az ő világa, így be sem kerültünk a döntőbe. Viszont ez még erősebbé tett minket és nagyon sokat tréningeztünk együtt azért hogy a következő versenyen bebizonyítsuk hogy nem csak a németjuhászok és border colliek tudnak engedelmesek lenni, hanem egy beagle is képes ilyenekre, sőt....ennél sokkal többre is.


Benivel 2 év kutyaiskola alatt megcsináltuk a BH (engedelmes) vizsgát, illetve a K99 vizsgarendszerben is kipróbáltuk magunkat. Engedelmes ágazatban eddig a 3-as szintet, ügyességiben a 4-es szintet illetve nyomkövetés ágazatban az 1-es szintet teljesítettük sikeresen. Tehát a verseny sikertelenségén felbuzdulva nekiálltunk a különböző szituációkban és helyzetekben is helyt állni, minél több helyen próbáltam helyben maradásra késztetni a kutyát, hogy ugye lehessen a szépséget fotózni. Ennek, szerencsénkre meglett az eredménye és az elődöntőn is már a szőnyegre állítva, a fotós mögül irányítva tudtam a kutyát a kért pozíciókban beállítani szimplán kézjelekkel. A döntőbe jutásnak nagyon örültem (és gondolom ezt Beni is megérezte) és a döntőre is elég sokat készültünk, ugyanis előtte kezdtük el megtanulni a kézenállást (mellső lábon állást). Ezt gyakoroltuk és a döntőn már nagyon szépen csinálta is.
 

A győzelemre nem számítottam, én szimplán bíztam a kutyámban, hogy volt olyan ügyes és szép, hogy legalább az első három helyezett közé kerüljünk. Ez végül meg is történt és a harmadik, illetve a második díj kiosztása után, nyertesként hirdették ki az én kis Csodakutyámat, csodabeagle-met. Örömömben majdnem elsírtam magam, annyira büszke voltam a kis bolond bejlimre! Nagyon sok munkánk van ebben, de nem véletlenül mondják hogy a befektetett munka egyszer megtérül. Nagyon sok gratulációt kaptam, igazából az ország nagy része lehet hogy már ismeri is a kutyámat, és ha meglesz az Alphazoo-s reklámfotózás is, akkor az országban minden plakáton ő fog mosolyogni és büszkén fogjuk viselni 1 évig a Top Dog Model címet!

Milyen távolabbi terveitek vannak Benivel kapcsolatban?

A közelmúltban kezdtük el foglalkozni komolyabban az agility kutyás sporttal, illetve a dog dancing-gel. Ezzel szeretnénk a jövőben eredményeket elérni és versenyeken részt venni, kipróbálni magunkat. Emellett az én fantáziám még kiterjed olyanra is, hogy akár filmes szerepekre kérjenek fel vagy reklámokban szerepelhessen Beni kutya. Egyelőre még az elismerést, gratulációkat gyűjtjük be, majd tavasszal nekiállunk a fotózásoknak is, valamint remélhetőleg több iskola és óvoda fel fog kérni minket hogy a gyerekeknek bemutassuk milyen okos lehet egy kutyus ha megfelelően neveljük és gondoskodunk róluk.
 
 
 

 

 


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..