KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Csak játékosan! Mire figyeljünk a kutyakiképzésnél?

Csak játékosan! Mire figyeljünk a kutyakiképzésnél?

Szerző: Videokedvenc | 2013. március. 25. 14:47


A kutyának lételeme a játék, legyen szó akár mozgással, rohangálással, akár figyeléssel és tanulással járó időtöltésről. Szánjunk rá kellő időt!




Amelyik kutyával nem foglalkozik eleget a gazdája, vagy amelyiknek nem kötik le figyelmét fajtársai, bizony könnyen lelki beteg lesz. Különösen igaz ez a fiatalabbakra, de még az idősebb négylábúak is határozottan igénylik a kikapcsolódást. Ha ez nincs meg, unalmukban - vagy épp bosszúból - szétrághatják kedvenc tárgyainkat, vagy ásásukkal tönkretehetik az egész kertet.

Minden kutyának van kedvenc játéka, ami lehet a labda visszahozása, a frizbi elkapása, kötélhúzás, eldugott tárgyak megkeresése, vagy épp a gazdi utánzása. Azt, hogy meddig tart a játék, mindig a gazda, mint falkavezér határozza meg (célszerű még akkor abbahagyni, amikor a kutya nem unta meg teljesen aznapra). Azt viszont a kutya válassza ki, hogy több kedvelt játéka közül éppen melyikkel szeretne foglalatoskodni.

Mennyi gyakorlás kell?

A kutyák több ezer éve élnek szoros kapcsolatban az emberrel. Oly sok mindenben alkalmazkodtak ezalatt környezetükhöz, hogy más állatokhoz képest töredékidő alatt is képesek elsajátítani a tőlük kérteket. A megfelelő módon végzett gyakorlásból már napi 10-30 perc is elegendő, és kutyánk néhány hét alatt is bámulatos fejlődésen megy keresztül.


Ül, fekszik, marad

Az egyik alapjáték, amit szinte bármelyik kutya szívesen játszik. Jutalomfalattal akár egy nap alatt is megtanítható ezekre az utasításokra. Az "ül" a legkönnyebb. Álljunk szembe a kutyával, mutassuk neki a jutalomfalatot, majd emeljük föl. Erre általában fölemeli az orrát, és egyben leteszi a fenekét. Ha mégsem így tenne, kezdjük elölről, és a falat megmutatásával együtt nyomjuk le fenekét a földre. Közben hangozzék el sokszor az "ül" parancs. Ha megcsinálja, jöhet a jutalom. A „fekszik” parancsnál egy lépéssel tovább megyünk, a föld felé mozgatjuk a jutalomfalatot, amíg kutyánk le nem hasal. A "marad" sem nehéz, ha már ül a kutya. Ekkor ismét megmutatjuk neki a jutalmát, majd a parancs ismételgetésével lassan hátrálunk. Ha ott marad akár egy kis ideig is, övé a falat. A gyakorlás során, ha már biztosan mennek a parancsok, lassan kivezethetjük a jutalomfalatot, és dicsérettel, simogatással motiváljuk a kutyát.


Játék a kutyával - hozd vissza!

Az eldobott tárgyak visszahozását általában bármelyik kutya szívesen és gyorsan megtanulja. Amint elhajítjuk a tárgyat, és kutyánk nekiiramodik, adjuk ki a "Hozd ide!" parancsot. Kevesen gondolnak rá, de innen csak egy lépés, hogy maga a tárgy neve is része legyen a játéknak. A kutyák könnyen elsajátítják a "Hozd ide a cipőt!", vagy "Hozd ide a labdát!" parancsokat egyaránt, megtanulva, melyik tárgyat is szeretné tőlük a gazda. Ilyenkor akár több tárgyat is eldobhatunk nekik, ők magabiztosan kiválasztják közülük a gazdának kellő darabot.


Húzd meg, ereszd meg

A legtöbb kutya szívesen játszik kötélhúzást gyakorlatilag bármilyen tárggyal. Ez a zsákmány széttépésének az eljátszása, ami mindegyikükbe mélyen beleivódott. Használjunk tehát e célból kapható vastag kutyakötelet, vagy akár csak egy rongyot. A játék során célszerű megtanítanunk az "ereszd" parancsot is. Így végül könnyen elvehetjük a játékot, majd újrakezdhetjük a huzavonát. Eleinte az "ereszd" parancs teljesítését jutalomfalattal erősítjük meg, ami elég gyorsan elhagyható a későbbiekben. Ezeket a játékokat a gyakorlat végeztével vegyük el kedvencünktől, mert könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen szétrágja, vagy meg is eszi azokat.


A kutya és az utánzás

A kutya az emberszabású majmoknál is fogékonyabb az ember utánzásának megtanulásában. Ez a játék elsajátítása után bármilyen irányban tovább fejleszthető, olyannyira, hogy kedvencünk akár többlépéses, viszonylag bonyolult cselekedeteket is képes lesz leutánozni. Hogy hogyan? Álljunk föl például egy szék tetejére, majd adjuk ki a "Csináld  utánam!" parancsot. Néhány nap próbálgatás és gyakorlás elegendő, hogy megértse, mit akarunk tőle, és utánunk csinálja.

Nagyon fontos a játékok anyaga. Kerüljük a könnyen szétrágható és lenyelhető figurákat, használjunk helyettük akár évekig is tartós, tömör gumit. Ha teniszlabdát dobálunk az ebnek, lehetőleg a kutyáknak készült verziót használjuk, mert annak külső borítása nem tartalmaz fogkoptató üveggyapotot. A frizbi is legyen "kutyabarát", a harapásnak jobban ellenálló, az elkapásnál az ínyt és fogzománcot kímélő darab. Ha állati bőrből készült játékot használunk, az lehetőleg készüljön az EU-n belül, ahol az adalékanyagok használata megfelelően szabályozott és ellenőrzött.

Forrás: eletmodkozpont.hu




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..