KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Kiszabadult az egyiptomban fogságba esett gólya

Kiszabadult az egyiptomban fogságba esett gólya

Szerző: Adamik Zs. | 2013. szeptember. 05. 10:14


Szabadon engedték az egyiptomban befogott magyar gólyát. Az állatot a hatóságok a feltételezett kémtevékenysége miatt tartották fogva.




"Egyiptomi kollégáink információja alapján elengedték Ménest a fogságból és átszállítják Asszuánba, hogy ott szakemberek szabadon eresszék" - ez az örömteli hír áll a Magyar Madártani egyesület Facebook oldalán. Időközben a hatóságok is megerősítették a hírt: négy, fogságban töltött nap után ismét útrakelhet a magyar gólya.

Pár nappal ezelőtt az egész világot bejárta a póruljárt szárnyasról szóló hír. A feltehetően sérült madarat egy egyiptomi lakos fogta be Kairótól nagyjából hatszáz mérföldre: az illetőnek a Ménes hátán jól látható GPS-jeladó lehetett gyanús. A magyar állat így avanzsált egyszerű vándormadárból minden hájjal megkent kémgólyává.
 


Legalábbis az egyiptomi hatóságok szemében. Miután a Magyar Madárvédelmi és Természetvédelmi Egyesület (MME) felvette a kapcsolatot egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel (Nature Conservation Egypt - NCE) hamar tisztázódott, hogy a Ménesnek keresztelt gólyát az MME munkatársai gyűrűzték és szerelték fel műholdas nyomkövetővel a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében - áll a szervezet honlapján. Az illetékes egyiptomi hatóságok az új információk fényében is megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították a madarat. A gólya az egyiptomi környezetvédelmi hatóság egyik munkatársához került, ő engedte szabadon. Az indulás azért volt sürgető, mert a szakemberek attól félnek, hogy a négynapos kényszerpihenő miatt a madár nagyon leszakadt a társaitól, és nehezen találja majd meg a helyes irányt. (A madár vonulási útját Ön is figyelemmel kísérheti, ha Ide Kattint.)

De nem Ménes volt az egyetlen, aki nem tudta kikerülni az egyre szorosabbra fogott egyiptomi biztonsági hálót. Mint ahogy arról a Guardian beszámolt, egy francia társára egy helyi halász figyelt fel - neki is a madarakon valóban szokatlan és gyanús elektromos szerkezet szúrt szemet. A dolog pikantériája, hogy a gólya nemhogy kém, de hattyú sem volt - pedig a helyi sajtó először így hivatkozott a spionvádakkal meggyanúsított állatra.


 

forrás: MTI, Guardian


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..