KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Két arccal is van élet!

Két arccal is van élet!

Szerző: Videokedvenc | 2012. március. 24. 10:30


A Janus-jelenség nem ritka az állatvilágban. A római istenségről elnevezett kór a kétarcúságot jelöli. Általában nem élnek sokáig az ilyen állatok, de azért akadnak üde kivételek. Egy brit cicus a maga 12 évével olyannyira rekordernek számít, hogy a Guinness Rekordok Könyvében is helyet kapott már!


Ő a híres Frankie-Louie



Óriási szenzáció volt szeptemberben, amikor Frankie-Louie, a floridai kétarcú cica bekerült a híres rekordok könyvébe. Általában a Janus-kórban (orvosi nevén diprosopia) szenvedő állatok nem élnek pár napnál tovább, ezért őt születésekor el akarta altatni gazdája, de állatorvosának szíve megesett rajta, így magához vette az esetlen állatot. A cicus azóta már a tizenkettedik évét is betöltötte, ennek apropóján lett valóságos médiasztár ősszel.


Mivel két pofája van az állatnak, ezért úgy döntöttek a gazdái, hogy két nevet is adnak neki. Így lett ő Frankie-Louie. A két pofán három szem (a középső nem funkcionál), két orr és két száj található, de a cicusnak egy agya van, ezért az arcok reakciói szinkronban működnek. A két arc nem jelenti azt, hogy két doboz macskaeledellel működik a cicus. Mivel nyelőcsőből is csak egy van neki, ezért csupán a „Frankie-oldal” képes felvenni a táplálékot.

Ő pedig a floridai újszülött


Ő tulajdonképpen egy hétköznapi cica – így fogalmaznak gazdái. És valóban! Balról és jobbról is egészségesnek tűnik az állat, csupán szemből látszik a „turpisság”. Ennek megfelelően nagy szenzáció nem csak a médiában, hanem a környezetében is. Nagyot néznek az emberek, mikor először meglátják őt, de a gazdik szerint ez csupán az első reakció, mert hamar a szívükbe zárják a kétarcú macskát.

De nehogy azt higgyék, hogy Frankie-Louie az egyetlen kétarcú médiasztár. Idén ferbruárban szintén született egy ilyen kiscica, amit szintén világgá kürtölt a sajtó. A floridai cicus szintén egészséges, mindkét szájával táplálkozik, és amikor nyávog, mindkettőből érkezik hang. Négy szeme szintén „működik”, legalábbis gazdái meglátása szerint, és a dupla orral sincs baj.

Az ő gazdáit is megpróbálták rábeszélni az elaltatásra, de Frankie-Louie példáját látva nem hajlandóak ezért a kis „szépséghibáért” feláldozni az ártatlan kiscicus életét. Mindkettejüknek egészséget és sok örömöt kívánunk!


Az amerikai AP hírügynökség angol riportja a rekorder cicusról






 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..