KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / K9 - es kutyák: Négylábú hősök bevetésen

K9 - es kutyák: Négylábú hősök bevetésen

Szerző: Videokedvenc | 2012. március. 08. 14:31


Te tudod, mit jelent a K9 kifejezés? Amellett, hogy ma nagyon divatos ezt a szót használni, csak nagyon kevesen tudják az igazi jelentését.




  A szó jelentése egészen a II. világháborúig vezethető vissza. Pearl Harbor japán lerohanása után az amerikaiak hazafias érzelemtől vezetve felszólították a kutyatulajdonosokat, hogy katonai célokra adják át a négylábú kedvenceiket. Több ezer kutya került így az amerikai hadsereg kötelékébe. A latin „canine” (kutya) szóból aztán az angolul nagyon hasonló csengésű k9 elnevezés lett  az „újoncokat” kiképző csapat neve. S bár a több ezer kutya közül kevesebb, mint a feléből lett aztán ténylegesen katonakutya, de a hadsereg és a rendőrség kutyáinál megmaradt a k9 elnevezés. Ma csak az USA hadseregében több, mint 2700 négylábú katona teljesít szolgálatot.
  A bűnüldözésben is reneszánszát éli a kutyák használata. A rendőrkutyák betörőket, drogdealereket, gyilkosokat juttatnak a rács mögé, s teszik ezt gyakran életveszély közepette…
  A terrorizmus elleni küzdelemben is kiemelt szerep jut négylábú barátainknak. Napjaink minden bizonnyal leghíresebb kutyája a Kairó nevű eb, aki a SEAL kommandó oszlopos tagjaként részt vett az Oszama bin Laden elleni akcióban. Sőt a kutya volt az, aki legelöl haladt, a fejére szerelt infrakamerának köszönhetően pedig létfontosságú információkhoz juttatta a mögötte haladó kommandósokat.
 Kairó azóta legendává vált, és felröppent, hogy azért csináltattak neki titán fogakat, hogy könnyedén kettéharapjon szinte bármit, ami az útjában áll. A valóság ettől azért sokkal prózaibb, ami mit sem von le Kairó hőstettéből! A kutya foga egy gyakorlatozás során tört ki, és hogy az erős fogása során a fogpótlás ne jusson hasonló sorsra, így egy erős ötvözetből készítették azt el neki.
 Egyébként az ilyen katonai missziókhoz használt kutyák sokkal jobb képességűek és jobban kiképzettek, mint amilyeneket a rendőrök vagy a mentőcsapatok akcióinál használnak. Az ilyen szuper titkos küldetésekhez belga malinois-kat vagy holland juhászkutyákat  vetnek be, ugyanis képességeik és vérmérsékletük alapján ezek a leginkább alkalmasak az ilyen feladatokra. Ezekhez ugyanis macskaügyességre, magas stressztűrő-képességre és a kommandó tagjaival való kiváló kommunikációra  van szükség. Egy katona kutyát úgy képeznek, hogy nem elég egyetlen gazdára hallgatnia, hiszen háborúban az könnyen az életét veszítheti, és ilyenkor egy másik katona veszi át a gazda szerepét…

Ha érdekelnek a rendőr-, kommandós, vagy katonakutyák, látogass el a  www.k9kommando.hu, vagy a Facebook oldalra.


Kovács Violetta



 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..