KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Megható: Jelbeszéddel utasítható a hallássérült kutya

Megható: Jelbeszéddel utasítható a hallássérült kutya

Szerző: Videokedvenc | 2013. január. 06. 20:45


Hallássérülten született Zippy, a boston terrier, de gazdija csak a megvásárlása után szembesült a fogyatékával. A kiskutyát megszerette, ezért megtanította egy egyedi jelbeszédre, amivel szinte teljes életet élhet az állat.




A legtöbb gazdi bizonyára elaltatná a hasonló fogyatékkal élő kutyáját, de Vicky Tate, a nyugdíjas fodrász más utat választott. Szeretett kutyusának megtanított egy speciális jelrendszert, amelyet csak ők ismernek. A legalapvetőbb parancsokon túl közel 20 különböző utasítást képes elvégezni Zippy, aki nemrég a brit Kennel Club állatakadémián bizonyíthatta rátermettségét.

“Hét hetes korában vásároltam, de akkor nem volt nyilvánvaló a siketsége. Később vettem észre, hogy egyáltalán nem reagál semmilyen hívó szóra vagy hangjelzésre. Egy alapos vizsgálat után derül fény az én kicsikém “hibájára”. Eszemben sem volt őt elaltatni emiatt, mert meggyőződésem volt, hogy így is képes lesz élvezni a kutyalétet, és így is lett. Zippy a leghűségesebb társam, nem tudnám elképzelni nélküle az életem.” - nyilatkozta az idős asszony.



A "Kövess!", "Játék", "Ülj le!" utasítások jelei

A Vicky által kifejlesztett jelrendszer rendkívül könnyen megtanulható. Ha a jobb mutatóujjavál a földre mutat, akkor az a feküdj utasítást jelenti. Az ülj paracsont az előre mutató jobb öklével adja ki, az álljt pedig a magasba tartott jobb tenyerével jelzi Zippy-nek. Ezen túl még olyan utasításokat is képes végrehajtani a siket kutyus, mint a lassan gyere, gyorsan gyere, vedd fel a játékod, nézz rám, vagy a ne mozdulj. A kutyuson egy elektromos nyakorv is van, Vicky ezzel tudja felhívni Zippy figyelmét, hogy új utasítást készül  neki adni.

“Annyira büszke vagyok az kicsikémre, hiszen ezt az állatakadémiát nagyon sok egészséges kutya sem képes elvégezni, azért pedig külön büszke vagyok rá, hogy ő lett az első halláskárosult eb, aki megkapta a legmagasabb kitüntetést.” - nyilatkozta a gazdi a Daily Mail, brit napilapnak.


A "Ne mozdulj!" kézjele

Vicky a kézjelzéseken túl beszél is Zippy-hez, mert állítása szerint kedvence így még több információhoz jut, azáltal, hogy olvas az arckifejezéseiből. A Kennel Club sokat látott munkatársait is meglepte Zippy és Vicky teljesítménye, és elismerően nyilatkoztak a hölgy munkájáról.

(forrás: dailymail.co.uk)



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..