KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Rendhagyó fogorvosi látogatás
A régi fogorvosom nyugdíjba ment, így váltanom kellett. Az új doktor úrral most találkoztam..


Hírek / Bébibumm az Állatkertben

Bébibumm az Állatkertben

Szerző: Videokedvenc | 2013. május. 16. 14:20


Május 7-én az indiai antilopok is gyarapodtak egy utóddal. A közönség azonban ezt eddig nem nagyon vehette észre, mert a kicsi nap közben a kifutó egy jól védhető sarkában szokott megbújni, ahol ugyan nem takarja semmi, de senkinek nem jut eszébe ott keresni.


Fotó: Bagosi Zoltán
Az indiai antilopok is példát vettek az elefántokról, az oroszlánokról, a makikról és az összes többi állatról, amelyeknél a közelmúltban utódok láttak napvilágot a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A borjú egészen pontosan május 7-én született, nevet azonban még nem kapott, mivel eddig nem sikerült kifigyelni, hogy egészen pontosan milyen nemű. A jövevény világra jövetelével négyre növekedett az indiai antilopok száma az Állatkertben. A kicsi szülein, Bambin és Bambinón kívül ugyanis velük lakik Berkenye, a tavaly született, de azóta már kamasznak számító borjú is.

A kicsit nap közben gyakran látni szülei, a csokoládébarna, tekintélyes szarvat viselő Bambino, valamint a teljesen szarvatlan anyaállat, Bambi társaságában. Sőt, bátyjával, a már aprócska szarvat növesztett, de színében még a nőstényekhez hasonlóan világosbarna Berkenyével is szokott játszani. Ha azonban valaki most ellátogat az indiai antilopok kifutójához, nem biztos, hogy egyből megtalálja a kicsit. A nap nagyobbik részét ugyanis ebben a korban még egy jól védhető, nehezen felfedezhető sarokban szokta tölteni kényelmesen elhelyezkedve. Ez a sarok az állatokat a közönségtől elválasztó árkokban van, ezért ha sehol nem látjuk, ebben az árokban érdemes keresni.


Az indiai antilopok (Antelope cervicapra) India nagy részén, illetve Nepál egyes területein őshonosak, de jelentős mesterségesen betelepített állományaik élnek az USA és Argentína területén is. Kecskeantilopnak is nevezik őket, s amint ez a név is sejteti, az antilopok körében nem tartoznak a legnagyobbra növő fajok közé. Egy kifejlett indiai antilop 25-40 kg súlyú szokott lenni. A vemhességi idő 5-6 hónap, a fiatalok pedig másfél, illetve kétéves korban érik el az ivarérettséget. A nőstények és a fiatal állatok világosbarna színűek, a kifejlett, domináns hímek viszont csokoládébarnák és méretes, kissé pödrött szarvakat viselnek. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszabb szünet után 2009-ben kezdtek ismét ilyen antilopokat tartani. Az akkor érkezett tenyészpárnak, Bambinak és Bambínónak rendszeresen születnek utódai.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..