KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


IKREK

IKREK

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 12:35


Nagyon játékos, ugribugri, örökmozgó, élénk, éber, gyors felfogású, leleményes, ravasz. Érzékeny a tüdeje, a végtagjai, a mája.




Az Ikrek a kettősség mítosza. A Nap május utolsó harmadában lép a kettősség jegyébe, és a nyár kezdetéig időzik ott. Kellemes időszak ez: igaz, a tavasz, a május pompája már elmúlt, ám a tikkasztó nyári hőség még messze van. Olyan sajátos, átmeneti időszak ez, amely mindkét évszakból hordoz magában valamit, vagyis valóban iker jellegű.
Ezt a kettős jegyű csillagképet a Castor és a Pollux nevű csillagok rajzolják ki, ugyancsak
szembetűnő párt alkotva az égbolton. Az Ikrek lényegét leginkább kifejező bolygó pedig a Merkúr, ez a Naphoz legközelebb található égitest, amely olyan közel kering a Nap körül, hogy 88 napjába kerül, mire megkerüli.
Az Ikrek az állatkör harmadik jegye, és az emberi életkorok közül is a harmadiknak felel meg. Egyet jelent a kíváncsiság sarkallta intellektuális tanulással, a nyugtalansággal, valamint az ellentmondásra való hajlammal.

Az Ikrek kutya

Az Ikrek jegyében született kutya nagy általánosságban játékos, barátságos, vidám, nyílt szívű élőlény. Szívesen köt barátságot emberekkel, fajtársaival egyaránt. Gazdája ügyeljen rá, hogy ezt a módfelett előnyös szokását már kicsi korától kezdve kellőképpen „gyakorolhassa” - minél hamarabb és minél többet vigye emberek és kutyák közé.
Nagyon határozott jellemvonása még az Ikrek kutyának a kíváncsiság. Erről a tulajdonságról egyébként azt mondják az állatpszichológusok és az etológusok, hogy az intelligencia jelenlétének egyik határozott bizonyítéka. Tudniillik a kíváncsi állat mindent - tárgyat és élőlényt egyaránt - alaposan megvizsgál, minden lehetséges helyzetet kipróbál, vagyis szenvedélyesen gyűjti a tapasztalatokat. Ne csodálkozzunk hát azon, hogy az Ikrek eb különleges és szokatlan élethelyzetekben is nyomban feltalálja magát.
Ez az élénk kíváncsiság, az úgynevezett „mi ez?”-reflex azonban nem kis veszélyeket rejt magában. Hogy csupán egyetlen példát említsünk: a kutyák a dolgokat, tárgyakat elsősorban úgy vizsgálják meg alaposan, hogy - kezük nem lévén - mindent a szájukba vesznek. Könnyen előfordulhat közben, főleg kölyök-, illetve fiatal kutyákkal, hogy véletlenül lenyelik a vizsgálat tárgyát. Amennyiben, mondjuk, ez egy tű, csat, műanyag játék nagyobb darabja vagy akár néhány kavics, a kaland könnyen bélelzáródással, majd sürgős műtéttel végződhet. Tartsuk hát szemmel az ifjú „felfedezőt”...
Az Ikrek ebnek állandóan mozgásban kell lennie. A bezártságot, a magányt, az eseménytelenséget nehezen tűri; lételeme a mozgás, a változatosság. Csak ritkán vált ki belőle valaki vagy valami mélyebb érzéseket. Aki következetes, erőteljes állhatatosságot és túlzott, érzékeny lelki mélységet keres egy kutyában, az jól teszi, ha nem Ikrek jegyében született ebet választ társnak. Ennek ellenére ezek a kutyák nagyon hűségesek. Talán azért, mert annyira mozgékonyak és nyughatatlanok, hogy szükségük van egy biztos pontra az életükben, és ez a gazdájuk!
Megjelenését tekintve a legtöbb Ikrek kutya vékony, karcsú, nyúlánk, finoman tagolt. Koponyaformája többnyire keskeny, mozdulatai pedig gyorsak, idegesen rebbenőek. Jellegzetesen vibráló mozgékonyságuk egészen lenyűgöző ügyességgel párosul. Érdemes velük kutyás ügyességi versenyeken indulni, bizonyosan nagy sikert aratnak!
Az Ikrek betegsége rendszerint akut, enyhe lefolyású. Érzékeny a torkuk, a légzőszervük és a vérkeringésük. Gyakori náluk a sérülés, a ficam, a rándulás. Említettük, hogy a bezártságot, az eseménytelenséget nehezen tűrik.
Nos, a tétlenség az Ikreknél könnyen okozhat betegséget is.
Összefoglalva. Az Ikrek jegyében született kutya vidám, játékos, mozgékony, barátságos élőlény. Gyors felfogású, leleményes és ravasz. Jellemző tulajdonsága a leküzdhetetlen kíváncsiság. Érzékeny pontja a tüdeje, a torka, a végtagjai és a mája.

Az Ikrek gazda

Az Ikrek nyílt, barátságos lény, szívesen köt ismeretségeket, könnyen teremt kapcsolatot a legkülönfélébb emberekkel. Egyik legjellemzőbb tulajdonsága a kíváncsiság, továbbá, hogy mindenféle idegen és szokatlan élethelyzetben is nyomban kiismeri magát.
Az Ikreknek mindenekelőtt állandó mozgásban kell lennie. Ezért gyakran változtatja a helyzetét. így nem meglepő, hogy életrevalóságának fonákja bizonyos hajlam a felületességre. Ám emberi viszonylatban nagyon is hűséges, ragaszkodó lehet. Bizonyos értelemben így van a kutyákkal is: ha közelebbről megismer egy fajtát, szinte bizonyos, hogy azontúl mindig olyan kutyája lesz.
Igen ám, de milyen kutya való az Ikrek­nek? Ennek eldöntéséhez tudnunk kell azt is, hogy nem igazán vonzza a természet, a vidéki nyugalom és elvonultság; sokkal inkább kedveli a nagyvárosi nyüzsgést, a sokféle lehetőséget. Még szabadságát is szívesebben tölti valamelyik nagyvárosban, hiszen számára az az igazi üdülés, ami nem túl „fárasztó” de sok élményt tartogat. Az Ikrek tehát lehetőleg ne tartson vadászkutyát (vizslafélét, szettert, retrievert, kopót) vagy nagy termetű pásztorkutyát (komondort, leonbergit, berni vagy flandriai pásztorkutyát), hiszen ezek az ebek hallatlanul mozgás- és helyigényesek: a nagy, tágas térségeket kedvelik. Vegyük számításba azt is, hogy az Ikreknek közmondásosan két arcuk van: egyik percben hűvösek, szinte megközelíthetetlenek, másikban megértőek, érzelemgazdagok. Egyszer lenyűgözően szórakoztatóak, másszor kijózanítóan szárazak. Vagyis, mint derült égből a villámcsapás, hirtelen homlokegyenest ellentétes hangulatokat, jellemvonásokat mutatnak.
Mindezek tudatában arra a következtetésre juthatunk, hogy az Ikreknek türelmes, megértő és gyorsan felejtő, megbocsátó, minden élethelyzethez viszonylag könnyen és jól alkalmazkodó négylábú barátra van szüksége, például egy sokoldalú, értelmes, „emberarcú”, játékos, de harcos boxerre, egy karakán, kemény, csupaszív középschnauzerre vagy egy kellemes, szuperintelligens bordér collie-ra.
A csillagok állása azt sugallja, hogy az Ikrek gazdához főképpen Nyilas jegyében született kutya illik, de Mérleg, Kos és Oroszlán ebek is nyugodt lélekkel javasolhatók. Amennyiben pedig fajtában gondolkodunk: a boxert, a középschnauzert, a bordér collie-t már említettük, de egészítsük ki az Ikrek gazdának ajánlható választékot a bullterrierrel, a sheltievel, valamint a tervuerennel.

Híres Ikrek kutyabarátok
  • Thomas Mann (1875. június 6.)
  • Albrecht Dürer (1471. május 21.)
  • Richard Wagner (1813. május 22.)
  • Jerome K. Jerome (1859. május 2.)
  • Fáy András (1786. május 30.)
(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)

  • Gobbi Hilda (1913. június 6.)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..