KEDVENC BLOGOK

Vajna Timi volt a háziasszonyunk a 2016-os Szent Gertrúd díj átadáson
Idén átadtuk immáron harmadik alkalommal a Szent Gertrúd díjat azoknak a kedves embereknek..
Allergia még mindig
Zizu a múltkori szteroid injekció után 4 hétig nem vakarózott és nem rágta a lábait. A..
Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
a nagy felfedezés
és igen! felfedeztem jókait töviről hegyire! sőt lakberendeztem is, meg pakolásztam,..
Riadalom a Garázs utcában
 Zsani kisasszony már megint nagyot alakított az esti sétánál. Hátul a garázsok mögött..
Napi kvíz
 Ki ez a fruska a kis szerencsétlennel? Annyi segítség , hogy híres Mopsz gazdi, de inkább a..
Casi már nem igazi pasi...
"Sajnos" elérkezett az idő, hogy Casi találkozzon az állatorvossal és ivartalanítsák.Január..
RÖVID SZŐRŰ CSIVAVA Chihuahua
Éber, könnyen tartható, nagyon kicsi kutya A Chihuahua. A csivava történetét illetően..


HALAK

HALAK

Szerző: Videokedvenc | 2012. június. 18. 14:22


Rendkívül kifinomult „megérzései” vannak, nagyon úgy tűnik, hogy többet tud a jövőről, mint a gazdája! Ragaszkodó és féltékeny. Érzékenyek a lábai, a belei, és olykor eléggé váratlan módon reagál a gyógyszerekre.
A tél utója. Enyhül a szigorú hideg, „roskad a kásás hó”, csorog az eresz, a föld a fagy visszahúzódására vár, az új esztendő viharos kezdetére.
A Halak a vég mítosza... Csillagjegye az utolsó az állatöv jegyeinek egymásutánjában, vele végződik a csillagászati év. A tél ilyenkor már a végéhez közeledik, ám a várva várt tavasz még nem jött el, az éjszakák még bizony hosszabbak, mint a nappalok. A mi tájainkon ebben az időszakban pusztítanak a kegyetlen árvizek, fenyegetnek a súlyos katasztrófák.
A vízjegyek sorában is utolsó ez a csillagkép. „Fennhatósága” alá tartoznak a nagy áradások és az óceánok. A Halak az égbolton csak alig látható, távoli, csillagkép: két, csillagok füzérével összekötött, ellenkező irányba úszó halat fedezhetünk fel benne. Magányos, akárcsak a Kos. Az az élőlény, amely eme csillagkép alatt született, a magányosság és az ősi félelem jegyében jött a világra...


A Halak kutya

Kétségtelen: egyetlen jegynél sem találkozunk olyan jámbor és békés lényekkel, mint a Halaknál. Ez a jegy azonban, miként az Ikrek - ahogyan azt már a nevük is elárulja - úgynevezett kettős jegy. Az ilyen jegyben született állat másoknál sokkal jellegzetesebb két „lelket” hordoz magában. Figyeljük csak meg jól a Halak kutyát: kifejezetten jámbor állat. Úgy tűnik, egyáltalán nincs ereje ahhoz, hogy megvédje magát, ha esetleg megtámadják. Nemhogy csöppnyi agresszivitásra sem képes, de kedve sincs a védekezésre. Ez a szegény, szerencsétlen jószág eleve óvatosan, alázatos pózban közeledik a másik fajtársához: tekintetével, egész testtartásával kifejezi megalkuvását. Fülét hátrafelé lelapítja (lesunyja), farkát a hátulsó lábai közé csapja, szája sarkait messze hátrahúzza, pofája „kihengereltnek” és keskenynek látszik, orrát kissé fölfelé tartja, hátát behajlítja, lábai szinte megrövidülnek.
A klasszikus Halak típusú eb kezdettől fogva a kiszolgáltatottság érzéséhez szokott, függetlenül attól, milyenek az otthoni körülményei, tartási viszonyai. Más fajtársainál erőteljesebben, világosabban látja a minden sarokból reá leselkedő veszélyeket...
Gazdáival egyébként ez a típus rendkívül jól megvan, kellemes jelenség. Barátságos és tapintatos, higgadt és kiegyensúlyozott, sőt úgy tűnik néha, hogy humorérzéke is van! Tűrőképessége egészen rendkívüli, önszántából alkalmazkodik a legkellemetlenebb körülményekhez is, s így alig akad ellensége.
Utaltunk már rá, hogy a Halak jegyében született kutyában, ebben a Janus-arcú jószágban kétfajta lélek lakozik. Vegyük hát szemügyre a másik végletet is. Vannak olyan egyedek, melyekben nyoma sincs a Halakra általában oly jellemző békességnek, jámborságnak, félénkségnek. Ezek a „kivételes egyéniségek” rendkívül becsvágyóak, gátlástalanul, minden akadályt elsöpörve igyekeznek érvényt szerezni akaratuknak. Hatalmaskodók és uralomra vágyók.
Szerencsére kevés ilyen állat van a Halak között, ám ha ilyen ebbel hozott össze minket a (bal)sors, s ha ráadásul doberman, argentin dog, német juhászkutya vagy rottweiler az „illető”, nagyon vigyázzunk, nehogy a fejünkre nőjön! Már egészen kicsi korától bánjunk vele szeretetteljes, következetes és igazságos szigorral - de ne durván! vagyis, ahogy mondani szokás: „bársonykesztyűbe bújtatott vaskézzel”. És ami a legfontosabb: feltétlenül járjunk vele kutyakiképző iskolába, ahol levezetheti fölösleges energiáit, megtanul engedelmeskedni, és a gazdája is megtanulja, hogyan bánjon az ilyen kutyával.
Összefoglalva: A Halak jegyében született kutya Janus-arcú lény. Egyrészt nagy általánosságban javíthatatlan álmodozó, békés, jámbor, jóindulatú, alkalmazkodó természet, magányos, visszahúzódó, már-már félénk, a bajt, konfliktusokat lehetőleg messzire elkerülő, szolgálatkész, alázatos jószág. Másrészt viszont - szabályt erősítendő kivételként - olykor erőszakos, uralkodásra, basáskodásra hajlamos, gátlástalanul becsvágyó kutya.


A Halak gazda

A Halak jegyében született emberre is érvényes az a megállapítás, mint a hasonló jegyű kutyára: két lelket hordoz magában. Életfilozófiáját a legfrappánsabban talán Rilke szavaival lehetne érzékeltetni: „Ki beszél győzelmekről - a túlélés minden.” Az emberekkel való kapcsolatában egyébként ez a típus igen kellemes jelenség. Higgadt, barátságos, kedélyes, alkalmazkodó, ám mindezen jó tulajdonságai dacára életét végül is a magányosság uralja. Ennek az olykor már-már kilátástalan magányosságnak jó ellenszere lehet egy megbízható, ragaszkodó, hűséges kutya...
Ugyanakkor vannak olyan Halak, akiknél - mint azt az ilyen jegyben született kutyáknál jeleztük - a legcsekélyebb nyomát sem találjuk a klasszikus Halak típus barátságosságának, jámborságának, végtelen béketűrésének. Elvétve, de akadnak Halak, akik inkább büszke és hiú Oroszlánra vagy hatalomra vágyó Skorpióra hasonlítanak, mint kedélyes, kövér pontyra...
Ami ennek a típusnak a hobbijait illeti, különösen saját életelemük, a víz a kedvencük. Itt, az ősi folyékony elem mellett töltik el életük legszebb, legönfeledtebb napjait. Éppen ezért nem tűnik rossz ötletnek, ha négylábú társnak egy barátságos, kiegyensúlyozott természetű vízi kutyát: újfundlandit, labrador vagy golden retrievert választanak. A közös szenvedély, a víz, még meghittebbé, kellemesebbé teszi majd ezt a barátságot...
A Halaknak jó érzékük van a természethez is. A „birtokukon” végzett alkotó jellegű munka, a kertépítés pihenteti őket. Ez a hobbi viszont komoly konfliktusok forrása lehet gazda és kutyája között, hiszen az ebek túlnyomó többsége - különösen a kan kutyák - nem nagyon értékelik és főleg egyáltalán nem kímélik a művészi virágágyásokat, díszbokrokat, sziklakerteket...
A Halakhoz illő társak a Vízöntő, valamint a Rák jegyében született kutyák. Ezen belül különösen ajánlott a már említett újfundlandi, labrador és golden retriever, továbbá a land-seer és az ír szetter.

Híres Halak kutyabarátok
  • II. József (1741. március 13.)
  • Frédéric Joliot-Curie (1900. március 19.)
  • Arany János (1817. március 2.)
  • Jászai Mari (1850. február 24.)
  • Munkácsy Mihály (1844. február 20.)


(Szöveg, a szerző engedélyével: Veress István - Kutya horoszkóp)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..