KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Fosszilizálódott dinoszauruszanyát tártak fel Mongóliában

Fosszilizálódott dinoszauruszanyát tártak fel Mongóliában

Szerző: Videokedvenc | 2012. február. 23. 10:28


Tojásokkal teli fészkén kotló dinoszauruszanya fosszíliáit tárták fel Mongóliában, a Góbi-sivatagban olasz paleontológusok, akik a leletről a PLoS ONE című tudományos folyóirat legújabb számában jelentették meg tanulmányukat.




    Az MPC-D 107/15 katalógusjelű egyedet az oviraptorok közé, az egyetlen olyan dinoszaurusznembe sorolták, amelyről bebizonyosodott, hogy kikeltette a tojásait. A vizsgálatok kimutatták, hogy az egyed a tollas, csonttaréjjal "ékesített", struccszerű Nemegtomaia barsboldi fajhoz tartozott, amely a késő kréta időszakban élt a mai Mongólia területén - olvasható a tanulmányról beszámoló Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.

    Az oviraptor 70 millió évvel ezelőtt hirtelen pusztult el, nagy valószínűséggel egy homokvihar végzett vele, miközben a dinoszaurusz a fészkén kotlott. "Az állat egyik lába a tojásokból kirakott kör közepén volt, a másikkal a 10 méterszer 12 méteres fészek peremén állt, a karjait pedig védelmezően kitárta" - ecsetelte Federico Fanti, a Bolognai Egyetem paleontológusa, aki felfedezte a fosszíliát.

    Az oviraptor teteme erősen károsodott a jelenkori mindenevő Dermesztes-nemhez hasonlatos rovarok tevékenysége miatt. Viszonylagos épségben a koponya, a bal felső végtag, a medence, valamint mindkét láb alsó része maradt fenn.

    Az önfeláldozó anyának köszönhetően törzse alatt megőrződött a tojások két alsó sora. Összesen hét tojást azonosítottak az alsó sorban, bár egyetlen embriót vagy teljesen ép tojást sem találtak.

    Az oviraptor, amelyet - mint a neve is mutatja - sokáig "tojásrablónak" ábrázoltak, fejlett szociális viselkedésről tett tanúbizonyságot. "Ismeretes, hogy a nőstények egyszerre legfeljebb csak két tojást raktak, az ilyen hatalmas fészkeket, mint amilyet most találtunk, csak kollektív keltetőként lehet megmagyarázni. A felnőtt egyedek vélhetően együttműködtek, sorban kotlottak, hiszen az utódok kikelése meglehetősen hosszú időt vett igénybe. Előfordulhat, hogy a hímeket is bevonták az utódok kikeltésébe" - hangsúlyozta Fanti.

    Hetvenmillió évvel ezelőtt, a késő kréta időszakban az MPC-D 107/15 katalógusjelű egyed sivatagos környezetben élt. Későbbi üledékes kőzetekből a térségben viszont előkerült olyan Nemegtomaia-egyed, amely folyó környékén tanyázott.

    "Ezek a leletek különböző időszakokban, különböző környezeti viszonyokban mutatják be az adott térséget. Mindezek fényében joggal mondhatjuk, hogy a legtovább élt és a leginkább alkalmazkodó oviraptorfajjal van dolgunk" - magyarázta Fanti.


Forrás: MTI


 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..