KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Fontos - Erre figyeljenek kölyökkutya vásárlásakor!

Fontos - Erre figyeljenek kölyökkutya vásárlásakor!

Szerző: Videokedvenc | 2012. január. 12. 10:02


A kutyavásárlást éppoly’ alapossággal kell megtervezni, mint egy autóvásárlást. Az alábbi gondolatokat érdemes megfogadni a családi béke és az új kedvenc egészsége érdekében. Számtalan bosszúságtól szabadítjuk meg magunkat, ha körültekintően választunk kölyökkutyát.


1. A vásárlás előkészítése

A tartási körülmények alapos vizsgálata kiemelt fontosságú, ha fajtatiszta kölyökkutya vásárlásra adjuk a fejünket. Mindenképpen utána kell nézni, hogy milyen alomból származik, amiből következtethetünk a tenyésztő gondosságára. Manapság eléggé ledegradálódott ennek a szónak a jelentősége. A tenyésztő nem egyenlő a kölyökkutyákkal csupán nyereségvágyból kereskedő személlyel.

Fontos eldönteni továbbá, hogy milyen célra vásároljuk a kutyát. Ha nem kívánjuk a kiállítások forgatagának kitenni kedvencünket, akkor nem feltétlenül kell csillagászati összegeket kifizetni egy hibátlan pedigréjű ebért. A kutyus egészsége kiváló lehet akkor is, ha nem lesz belőle később világbajnok. Természetesen a vételárban meg kell mutatkoznia a különbségnek.

Mindenképpen adásvételi szerződéssel vásároljuk meg a kölyökkutyát, amiben feltétlenül jelöljük meg a vásárlás célját! Teljesen más szavatossági elvek vonatkoznak egy kifejezetten kiállításra tenyésztett kutyusra, mint egy háziállatnak szánt példányra.

A vásárlás célján túl fontos az érzelmi kötődés. Az alomból arra a kutyusra essen a végső választás, amelyik viszonozza a vonzalmunkat.

2. Betegségek keresése

Ha megtaláltuk a Nagy Ő-t a következő vele született rendellenességeket feltétlenül vizsgáljuk meg. Az első és legfontosabb a köldöksérv keresése. Ezt bárki elvégezheti, hiszen nagyon egyszerű mozdulatokból áll. A kutyust fordítsuk a hátára és tapogassuk meg a köldök környékét. Ha itt nincs érezhető duzzanat, akkor nincs sérve a picinek. Ha van, akkor egy egyszerű műtéttel korrigálható ugyan, viszont hiba, ami ráadásul öröklődik! Ez automatikusa a tenyésztésből való kizárással jár, amit a vételárban érvényesíthetünk.

A következő szabad szemmel is látható rendellenesség a farkasköröm. Farkaskörömnek nevezzük a szám feletti ujjakat a hátulsó végtagokon. Ez bizonyos pásztorkutya fajtáknál (elsősorban a francia pásztorkutyáknál: bouvier, briad) előírás, a többi fajtánál viszont nem kívánt fejlődési rendellenesség, amit szintén operáltatni kell. Ez ugyanúgy csökkenti a kutya értékét.

Ha kan kutyát vásárolunk, akkor mindenképpen érdemes leellenőrizni a heréket. Ez nem olyan egyszerű 6-8 hetes korban, ezért nem árt, ha szakembert is viszünk magunkkal. A rejtettheréjűség elsősorban a kistestű kutyáknál fordul elő gyakran, de más fajtáknál is felfedezhető. Azon túl, hogy a tenyésztésből való kizárást von maga után ennek a betegségnek a felfedezése, szintén operálni kell, mert ez később rosszindulatú daganatos elváltozásokat okozhat. A műtétet 1 éves kor környékén érdemes elvégeztetni.

A csípőízületi diszplázia az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség kutyáknál. Ez tulajdonképpen egy csípőficam, ami a kutyus rossz anatómiájának köszönhetően alakul ki. Erre a betegségre hajlamos kölyökkutya vásárlására minden esélyünk megvan. Ha el szeretnénk kerülni a későbbi problémákat, akkor mindenképpen kérdezzük ki a tenyésztőt, hogy a kiskutya őseit alávetették-e diszplázia szűrésnek. A szűrés egyébként a kölyökkutyán is elvégezhető, de szükséges hozzá egy állatorvos, akinek bódításban kell elvégezni a vizsgálatot, ebbe viszont nem szívesen mennek bele vásárlás előtt a tenyésztők.

Fontos lehet bizonyos fajták esetében a hallás vizsgálata. Például angol szetterek, angol buldogognál gyakori betegség a vele született siketség. Ennek a vizsgálata nem egyszerű, kizárólag egy speciális teszttel lehetséges, amit neurológiai szakrendeléseken lehet elérni. Egy-két helyen található ez meg Magyarországon. A szubjektív tesztek, úgy mint csörgetés, zörgetés sajnos nem adnak megbízható információt az állat hallását illetően.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, akkor jó esélyünk van arra, hogy egy egészséges, erős és életvidám kedvenccel gazdagodik a családi fészek.




 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..