KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Rendhagyó fogorvosi látogatás
A régi fogorvosom nyugdíjba ment, így váltanom kellett. Az új doktor úrral most találkoztam..


Hírek / Fecsegő csikóhalak és világító skorpiók Bécsben

Fecsegő csikóhalak és világító skorpiók Bécsben

Szerző: Videokedvenc | 2012. december. 06. 14:45


Éjszakai élőlényektől nyüzsgő cseppkőbarlanggal és lehallgatható csikóhal-akváriummal bővült a bécsi Haus des Meeres (Tenger Háza) attrakcióinak sora. Az osztrák fővárosban láthatók először állatkertben barlangi mollik.
Tizenöt állat- és rovarfaj több mint száz példánya kapott helyet a bécsi Haus des Meeres legújabb termében, a cseppkőbarlangban, amely 2012. december 5-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az egykori légvédelmi torony utolsó szabad zúgában, egy nyolcadik emeleti, használaton kívüli raktárhelyiségben kialakított barlangban olyan állatokkal is találkozhatnak a látogatók, amelyek – eltérő életritmusuk vagy különleges élőhelyük miatt – talán sose kerülnének a szemük elé.

Az érdeklődők így például közvetlen közelről csodálhatják meg a sápadt barlangi vaklazacokat, amelyek a fény nélküli életmódhoz alkalmazkodva elvesztették a szemüket és a pigmentjeiket, így tapogatózva és bökdösve tájékozódnak akváriumukban. Szellemként világít az UV-fény alatt egy skorpió a szomszédos terráriumban, míg egy másikban puskagolyó hangyák teszik látszólag békésen dolgukat. A hangyák mérge egyébként úgy csíp, mintha meglőtték volna az embert. Rajtuk kívül például vadászó óriás ezerlábúak, harci tücskök és állatkertben először látható barlangi mollik várják még a látogatókat, amelyek természetes élőhelyén olyan magas a kénhidrogén-koncentráció, hogy más élőlény már elpusztulna.

A kevésbé harcias állatok iránt érdeklődőknek ezután érdemes elidőzniük kicsit a Haus des Meeres másik újdonsága, a csikóhal-akvárium előtt, amelyet egy kutatási projekt keretében mikrofonokkal szereltek fel. Kiderült, hogy a négy méteres akvárium lakói, az egyébként is társaságkedvelő karcsú csikóhalak kétféle hanggal is kommunikálnak egymással. A nyelvcsettintéshez hasonló klikk-hangot a táplálkozás és a nász során hallatják, míg az alacsony frekvenciájú morgást akkor, ha veszélyben érzik magukat, mert egy kutató például megpróbálja megragadni őket. A csikóhalak lehallgatásához csupán meg kell nyomni az akvárium mellé felszerelt hangszóró gombját.


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..