KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Ezek állatok! Még a mínuszokban is így lubickolnak!

Ezek állatok! Még a mínuszokban is így lubickolnak!

Szerző: Videokedvenc | 2012. február. 06. 15:03


A hétvégén beköszöntött az igazi tél, mínuszokkal, havazással, ahogy azt kell! A fehér táj vizuális látványa azonban csak nagyon kevés helyen feledtette a vele járó bosszúságokat. Az ország állatkertjeiben sem volt mindenki felhőtlenül boldog, kivéve összeállításunk szereplőit. Ők minden pillanatát élvezték a hétvégi havazásnak.




A megkésett havazásnak minden bizonnyal Barack, a nyíregyházi állatkert 7 hónapos fóka bébije örül a legjobban. Örömmel úszkál a jégtáblák között az ország első kisfókája, hiszen vastag zsírrétege hőszigetelőként működve megvédi őt. Természetesen élőhelyén-az északi jeges óceánokban- sem lenne ez másképp, ahol létfeltétel, hogy minél hamarabb növesszenek maguknak vastag szalonnaréteget a borjak. Az akár 10cm-es vastagságú zsírréteg, nem csak mechanikai védelmet nyújt, hanem tartaléktápanyagként is szolgál a kis állatnak, aki alig fél év alatt megnégyszerezte testsúlyát.


A fővárosi állatkert lakói közül a hóbaglyok is hasonló lelkesedéssel fogadták a fehér csapadékot, hiszen a bagolyfélék családjából a hóbagoly él a legészakabbra és az egyetlen faj a családból, amelyik a tajgaövnél északabbra költ. Elterjedési területén belül olykor jelentős mértékben vándorol, ott költ, ahol kellő mennyiségű táplálékot talál. Elsősorban fő táplálékállatainak, a lemmingek mennyiségének függvényében fordul elő egy adott területen. Állandó jelleggel nem vonul, de különösen hideg, hóban gazdag teleken, vagy ha lemmingek populációja a gradáció után összeomlik délebbre vándorolhat. Elsősorban a fiatal, még párba nem állt madarak elég kóborló természetűek. Időnként előfordulhatnak kóborló egyedei Oroszország középső részén, Közép-Ázsiában, Mandzsúriában vagy az Amerikai Egyesült Államok északi tagállamaiban is. Néha egy-egy egyed Közép-Európában is feltűnik, de sosem maradnak tartósan ennyire délre a költőterületektől.


Bár a tigriseknek nem a fehér táj a természetes élőhelye, az állatkert sztárpárja a fotó tanúsága szerint szintén kiélvezi a havazást. A faj élőhelye igen változatos, a trópusi esőerdőkben, a száraz erdőkben, a mangrove-mocsarakban és a magas füvű területeken egyaránt megtalálható. A legtöbb tigris erdőkben, illetve füves területeken lakik, amihez bundájuk mintázata is alkalmazkodott. Bár első látásra kirívónak tűnik a fekete csíkozás narancssárga alapon, de a száraz, narancssárgás árnyalatú fűben nagyon jól el tud rejtőzködni. Az európai állatkertek a szibériai tigris és a szumátrai tigris fennmaradásáért összehangolt tenyészprogram keretében küzdenek, ezért Magyarországon is gyakori állatkerti állatnak számít. Szibériai tigriseket Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden és Veszprémben tartanak. Ezenkívül élnek tigrisek Győrött, Kecskeméten és Miskolcon is.
(MTI-fotó: Kovács Attila, Balázs Attila)



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..