KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Embereket ölnek a csimpánzok Kongóban

Embereket ölnek a csimpánzok Kongóban

Szerző: Videokedvenc | 2012. december. 05. 08:18


Csimpánzok tartják rettegésben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében élőket. Helyi beszámolók szerint rendszeressé vált, hogy a majmok csapatosan támadnak az emberekre. Az állatok egy csecsemőt biztosan megöltek, de még tíz ember halálát okozhatták. Az állatok és emberek közötti konfliktus azért éleződött ki, mert a csimpánzok kezdik elveszíteni az életterüket.


(fotó: illusztráció)



Az elmúlt hónapokban 10 embert öltek meg a csimpánzok, és további 17-en súlyosan megsérültek a támadásokban egy Gomától 60 kilométerre lévő kis faluban a Syfia Grands Lacs kongói hírügynökség beszámolója szerint - irja az origo. Az Észak-Kivu tartományban lévő Tongo falu környékén vélhetően a térségben már 6 hónapja tartó polgárháborúk miatt éleződött ki a helyzet, ezért válhatott az ember ellenséggé a csimpánzok számára.

A kongói, burundi és ruandai hírekről tudósító hírügynökség újságírója szerint a helybéli gyerekeken számos heg, esetenként hiányzó fülek, ujjak tanúsítják a csimpánzok agresszív viselkedését. A Tongóban élő Manihiro Bakundakwabo az újságírónak elmondta, hogy a környéken nagyon sok pávián is él, de azok teljesen ártalmatlanok. Rájárnak ugyan a mezőgazdasági termékenyekre, de nem agresszívek, nem támadnak emberekre. Ezzel szemben Bakundakwabo szerint nem telik el úgy hónap, hogy ne ölnének meg valakit a csimpánzok.

A Tongóhoz közeli Virunga Nemzeti Park munkatársai óvatosabban fogalmaznak, de szerintük is legalább egy halálos áldozata volt az emberek és csimpánzok közötti konfliktusnak. Az eset júniusban történt, amikor öt csimpánz rátámadt egy nőre, és letépték a hátáról a kétéves kislányát. A gyereket a gomai kórházba szállították, de két nappal később belehalt a súlyos sérülésekbe.

Az elmúlt időszakban sokfelé a főemlősök arra kényszerültek, hogy továbbálljanak a korábbi élőhelyükről az erdőirtás vagy a háború miatt. A térségben élő emberek és a főemlősök közti konfliktusok azonban áprilisnál régebbre nyúlnak vissza. A katonák már korábban is rendszeresen üldözték, vadászták és fogyasztották a csimpánzokat, és elképzelhető, hogy az állatok egyre inkább ellenségként tekintenek az emberekre.

A kongói hírügynökség tudósítása szerint a veszélyes csimpánzokat csak a nemzeti park, illetve a kongói vadvédelmi hatóság (ICCN) vadőrei lőhetik ki.


(forrás: origo)


 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..