KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Kutyád van? Legyél te a falkavezér!

Kutyád van? Legyél te a falkavezér!

Szerző: Videokedvenc | 2012. augusztus. 30. 10:12


A falkavezér nem egy megvásárolt titulus, hanem egy kiérdemelt szerepkör. Neked gazdiként a kutyamama-kutyakölyök kapcsolatot kell szimulálnod a közös együttélés során! Ahhoz, hogy jó falkavezér lehess, ismerned kell a kutyák gondolkodásmódját. Ez a cikk ebben segít neked!




A kutya pszichéje

Minden fajnak megvan a maga pszichológiája: az embereknek, a delfineknek, a zsiráfoknak és a kutyáknak is. A legnagyobb hiba, amit a gazdi elkövethet, hogy emberi tulajdonságokkal ruházza fel kedvencét. Ha ismered a „működési elvüket”, akkor úgyis játszi könnyedséggel irányíthatod a kutyákat, ha történetesen nem kedveled őket. Minden állat egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl őket, mert nem tudjuk pontosan, hogy kik ők és mire van szükségük.

A kutyák mindig a jelenben élnek. Nem rágódnak a múlt gyötrelmein, és nem aggódnak, mert kiszámíthatatlan a jövő. Nem érdekli őket a bőrszíned, az életkörülményed, sem a munkában elért sikered. Ez nem azt jelenti, hogy ők többek, vagy kevesebbek lennének nálunk, csupán ők mások, mint mi. Ha ezt a tényt elfogadod és megérted, egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy jó falkavezér legyél!
A kutyamama-kutyakölyök kapcsolat
Volt alkalmad megfigyeleni már őket? A mama mindig olyan kimért, határozott és nyugodt. Észrevetted? Csak akkor billen ki ebből a lelki állapotból, ha megrendszabályozza a komisz kölyköt. Ez az attitűd biztonságot sugároz a kölyök számára, így tudja őt irányítani az anyaállat. Erre van szükségük a felnőtt életük során is! A kutyák kizárólag a határozott, nyugodt és következetes vezetőket fogadják el. Ilyenek kell lenned, ha te akarsz lenni a falkavezér!
Dolgoztasd meg az eleségért!
Háziasításuk előtt a kutyák csak akkor ettek, ha levadászták maguknak a falatot. Manapság már tető van a fejük felett, ételt kapnak és szeretet. Ez teljesen felborította az ősi ösztönöket. Már nem kell megdolgozniuk semmiért, hiszen mindent készen kapnak, de eközben egyre több le nem vezetett energiát halmoznak fel, ami az engedetlenség első lépcsőfoka. Tehát, ha te szófogadó kutyát szeretnél, meg kell dolgoztatnod őt az ételért.

A megdolgoztatás itt most nem fizikai tevékenységet jelent, hanem pszichés feladatot. A vadonban a megfelelő pillanatra kell várniuk, hogy elejthessék a zsákmányt. Az anyaállat is kivárja azt a pillanatot, amikor lenyugodtak a kölykök és csak akkor engedi szopizni őket. Neked is így kell viselkedned, ez a falkavezérség harmadik lépcsője. Várd meg míg lenyugszik az állat és türelmesen várja az eledelt, csak azután tedd elé az ételt.
A falkavezérség egy életre szól!
Ha sikerült kivívnod a kutya szemében a falkavezérséget, akkor utána nincs kibúvó, nem szabadságolhatod magad a szerepből, mindig neked kell megmondani, hogy mit csináljon az eb! A jó falkavezér mindig következetes, mindig őszinte, mindig hiteles, mindig a jelenben él, mindig tiszteletreméltó, mindig kiegyensúlyozott, és ami a legfontosabb: mindig pontosan tudja, hogy a falkának mire van szüksége!

Mit gondolsz, meg tudsz birkózni a feladattal?



 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..