KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Bemutatkoztak a budapesti pingvinfiókák

Bemutatkoztak a budapesti pingvinfiókák

Szerző: Videokedvenc | 2014. március. 07. 14:36


Hétvégétől látható a kifutóban Elza és Rico, a két pingvinfióka. A budapesti pingvinkolónia legfiatalabb tagjai december elején keltek ki a tojásból, de a nagyközönség csak mostantól láthatja őket. A szülőpár nászából már korábban is több alkalommal jöttek a világra fiókák.


Fotó: Bagosi Zoltán




Bemutatkozott Elza és Rico, a Fővárosi Állat- és Növénykert pingvinkolóniájának két legfiatalabb tagja. Elza december 1-én kelt ki a tojásból és születése napjának tiszteletére kapta a nevét. A három nappal később kibújt Ricót pedig egy népszerű animációs sorozat egyik pingvin figurája nyomán nevezték el a gondozók. A jövevényeket eddig csak a pingvinekkel foglalkozó gondozók láthatták, hiszen a kikelésük óta eltelt időt a kulisszák mögötti fiókanevelő térben töltötték, mivel ebben az életszakaszban a legteljesebb nyugalomra van szükségük. Mostanára azonban elérték azt a fejlettséget, hogy vissza lehet őket engedni a többi pingvin közé. Erre szombaton kerül sor, így a nagyközönség már a hétvégén láthatja a fiókákat az összes többi pingvinnel együtt.

A fiókákról egyébként azt is érdemes tudni, hogy mindketten hímek. Ezt ránézésre nem lehet megállapítani, hanem a két állattól vett tollminta biokémiai vizsgálata alapján derült ki, hogy pontosan milyen ivarúak Természetesen az Elza női név, az azonban, hogy egyes állatok nem a nemükhöz illő nevet viselnek, nem ritkaság az állatkerti madarak körében. A régi időkben, amikor a vizsgálati lehetőségek korlátozottak voltak, sokszor előfordult, hogy akkor derült ki egy állat ivara, amikor például egy hímnek gondolt madár tojásokat rakott. Így természetesen gyakran megesett a helytelen névadás is. Ma már nem ennyire bonyolult a helyzet, de egyfajta hagyománytiszteletből ma megesik, hogy szándékosan olyan nevet adnak egy madárnak, amilyet egyébként a neme alapján nem kaphatna.

A szülőpár meglehetősen tapasztaltnak és sikeresnek számít, hiszen az elmúlt években összesen öt fiókájuk kelt ki sikeresen. Joy, a tojó maga is Budapesten látta meg a napvilágot hét esztendővel ezelőtt. Az apaállatot tréfából Füves Hollandnak nevezték el a gondozók, tekintettel kissé ábrándos lelki alkatára, illetve amszterdami származására.

A természettudósok a pingvinek tizenhét faját különböztetik meg. Ezek közül Budapesten a pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) láthatóak. Ez a faj Afrika déli területeinek tengerpartjai mentén, illetve a partközeli szigeteken őshonos. A budapesti kolónia – a mostani fiókákkal együtt – összesen 29 madárból áll.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..