KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Aranyos törpezebu-borjú született az állatkertben

Aranyos törpezebu-borjú született az állatkertben

Szerző: Videokedvenc | 2012. július. 05. 09:49


Újabb aranyos kisállattal gyarapodott az állatkerti ifjúság. A napokban ugyanis egy zebuborjú látott napvilágot a városligeti intézményben. Az apróság a szarvasmarhafélék átlagához képest egészen kicsike, hiszen a szülei is a zebu egy törpe növésű változatát képviselik.




Fordulóponthoz érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő törpezebu pár folytatásos családregénye. Az igen kreatív névadás eredményeként Zebina és Zeb nevet viselő állatok frigyéből ugyanis az elmúlt években csupa hím ivarú borjú látott napvilágot. Legújabb, június 28-án született borjuk azonban nőstény – szakszerűbben fogalmazva üszőborjú – lett.

Ahogy a púpos állatoknál, például a tevéknél is lenni szokott, a zebuknál is az a jellemző, hogy a frissen született borjaknál még alig látszik a felnőtt korban igen jellegzetes zsírpúp. Hiszen egy jól fejlett púp nagyon megnehezítené az újszülött áthaladását a szülőúton. A púp leendő helyén így csak egy kisebb dudor fedezhető fel az ifjú zebuborjú hátán.

Zebina, az anyaállat féltő gondoskodással veszi körbe borját, Zeb pedig elszántan védelmezi a családját, ha szükséges. Szerencsére különösebben nem kell megerőltetnie magát, hiszen a zebukkal szomszédos tigrisek – akik persze már kifigyelték az új jövevény érkezését – természetesen nem tudnak átmenni a zebuk karámjába.




A zebuk háziállatok, a közismert szarvasmarha igen közeli rokonai. A „normál” szarvasmarhával ellentétben azonban a már kihalt őstulok dél-ázsiai alfaja (Bos primigenius namadicus), és nem az eurázsiai alfaj volt a vadon élő ősük. A zebut eredetileg az Indus folyó völgyében háziasították, és évezredek óta tenyésztik, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak. Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják. A Budapesten látható zebupár egyébként 2007-ben érkezett, a Berlini Állatpark ajándékaként.

A kis zebuborjún kívül több más aranyos kisállat látható az Állatkertben. Közülük a prérikutyák és a szurikáták a legnépszerűbbek: utóbbiaknál a napokban egy újabb alomnyi, eddig még nem látott kölyök merészkedett elő.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert



 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..