KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Harc az orvvadászat ellen: Máglyán égetik az elefántagyarakat Afrikában

Harc az orvvadászat ellen: Máglyán égetik az elefántagyarakat Afrikában

Szerző: Videokedvenc | 2012. július. 06. 14:05


Nem mindennapi módot választott a közép-afrikai Gabon kormánya arra, hogy felhívja a figyelmet az orvvadászat elleni küzdelem fontosságára. A hatóságok által lefoglalt illegális forrásból származó elefánt agyarakat egy hatalmas máglyán égették el.




Közép-Afrikában minden eddiginél nagyobb méreteket ölt az elefántok orvvadászata. Az állatokat hatalmas agyaraikért mészárolják le, melyeket jó pénzért értékesítenek a feketepiacon. A hatóságok évente több száz illegális forrásból származó agyarat foglalnak le, de ez csak a jéghegy csúcsa. Egyenlőre nem találják a hatékony megoldást az orvvadászok ellen. Ezért alkalmaznak olyan új, figyelemfelkeltő eszközöket, mint a máglyaégetés.

A WWF és a TRAFFIC együtt dolgozott Gabon kormányával és egyenként vizsgálták meg az állami tulajdonban lévő elefántcsont raktárban található darabokat, hogy megbizonyosodjanak azok illegális eredetéről, mielőtt elpusztítják őket. Összesen 1293 darab elefántagyart és 17730 darab elefántcsontból készült tárgyat tartottak a raktárban, amelyek 4825 kilogrammot nyomnak. Ez a mennyiség a szakértők szerint 850 meggyilkolt elefántot jelent.

„Gabonban zéró toleranciát vezetünk be az orvvadászat ellen. Ez a figyelemfelkeltő akció csak az első lépés. Az elkövetkezendő hetekben elindítjuk a jogszabályok szigorításának folyamatát, amelynek köszönhetően reményeink szerint végre hatékonyan fogjuk felvenni a harcot ezekkel a bűnözőkkel.” – mondta Ali Bongo, Gabon elnöke.

„A WWF támogatja Gabon döntését. Ez a lépés egyértelmű üzenetet közvetít az orvvadászoknak és a kérdésben érintett többi országnak is. Meg kell törnünk az illegális elefántcsont-kereskedelmi láncot, és ehhez szükségünk van a kormányok támogatására. Bongo elnök elszántsága példaértékű, most már csak abban kell reménykednünk, hogy a törvények szigorítása végre véget vet az orvvadászatnak.” – nyilatkozta Stefanie Conrad, a WWF Közép-Afrikai Programirodájának képviselője.

Gabon az első az országok közül, amely elégette a lefoglalt elefántcsontokat. A természetvédelmi szakemberek támogatják az állami tulajdonban lévő agyarak megsemmisítését, hiszen a lefoglalt készleteket nagyon nehéz úgy felügyelni, hogy ne kerüljenek vissza a feketepiac vérkeringésébe. Zambiában az elmúlt hetekben 3 tonna elefántcsont tűnt el egy jól őrzött állami raktárból, Mozambikban pedig idén februárban 1,1 tonna árunak veszett nyoma.

Gabon példáján felbuzdulva a közép-afrikai országok képviselői tárgyalásokat kezdtek a krízis megoldásáról. Elkezdték egy regionális terv kidolgozását, amely szigorítaná a vadállatok törvényi védelmét és hatékonyabb eszközöket biztosítana az orrvadászat elleni harcban.

Forrás: WWF

 



 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..