KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / Kutyafrizbi - ma már nálunk is egyre többen kedvelik

Kutyafrizbi - ma már nálunk is egyre többen kedvelik

Szerző: Videokedvenc | 2012. május. 09. 17:06


1974-ben az akkor 19 éves Alex Stein volt az első, aki kutyájával, Ashley-vel (egy whippettel) megpróbált abból látványosságot csinálni, hogy az eb az eldobott frizbikorongokat csodálatos ugrások közepette elkapja a levegőben. Ma már nálunk is egyre népszerűbb a kutyás frizbi.




Mivel a filmgyárak és televíziós társaságok nem érdeklődtek a röptetett korongok után ugró kutyák iránt, Alexnek az az ötlete támadt, hogy egy amerikai baseball-mérkőzés szünetében bemászott a kordonon keresztül a pályára, és dobálni kezdett a kutyájának. Első alkalommal 1974. augusztus 5-én tette ezt, és a sikere óriási volt. A nézőknek annyira megtetszett a dolog, hogy később a rendezők már legálisan is engedélyezték ezt a szereplést, sőt: szerződéseket kötöttek vele a szünetekben való szereplésre.

 
Ez a népszerűség volt az elindítója annak, hogy egyre többen kezdtek a kutyájuknak korongokat dobálni, és a Wham-O cég (a Frisbee márka tulajdonosa és gyártója) fejleszteni kezdett egy speciális, kutyák számára is ideális korongot. Az 1970-es évek közepén Irv Lander, Alex Stein, és Eldon McIntire voltak a sport úttörői. Lander volt a fő szervezője a humán Junior Frisbee Világbajnokságnak, emellett a Wham-O cégnek dolgozott, így sikerült támogatást szereznie a kutyás sport számára, és a cégnél elkészíttette az első, már kutyák számára készült korongot.

Ez volt a mai napig is népszerű „Frisbee Fastback”. Közösen rendezték az első Ashley Whippet Világbajnokságokat (AWI – Ashley Whippet International), melyekre évről-évre egyre többen, az Egyesült Államok távoli részeiből is jöttek versenyzők. Az első három évben a Világbajnok „természetesen” Alex Stein és Ashley lett, az első női világbajnok pedig 1997-ban Melissa Heeter és kutyája: Ariel Asah.

1986-ban Ron Ellis alapította az első Disc-Dog klubbot, melynek neve: „Dallas Dog and Disc”, és a mai napig is működik. Rövidesen több helyi klub és szervezet alakult, s ezzel lassan létrejött a szervezett kutyás korongsport. A világ első frizbis kutyája, Ashley 13 éves koráig játszott a korongokkal, és 14 évesen hunyt el gazdája karjaiban. Halálának hírét az Egyesült Államok szinte minden televíziója azonnal hírül adta. Attól a naptól fogva minden évben világszerte megemlékezéseket tartanak Ashley emlékére.

Európába a kutyás frizbisportot 1989-ben hozta el a Holland Renate és Frans van Roij. Az első kutyák, melyek a sportot elkezdték, ausztrál juhászkutyák voltak: Chris (az első Európa-bajnok) és Merci. Földrészünkön Frans és Renate kezdtek először korongozást oktatni saját kutyaiskolájukban, és ők szervezték az első versenyt. Még az első évben létrehozták az első klubot is, „Frisbee Maniacs” néven. Az első Európa-bajnokságot is Hollandiában szervezték. Nem kívántak az Egyesült Államok világszervezeteinek mintájára többféle külön kontinensviadalt indítani, ezért a versenyt nem adták át egyik hivatalos világszervezetnek sem. Ehelyett úgy döntöttek, hogy márkanév nélkül, az egyetemes „Kutyás Frizbi” Európa Bajnokságát rendezik meg, amely így a jövőben bármely szervezet szabályai szerint megtartható. Így történt, hogy ezt a kontinenstornát azóta is váltakozva szervezik UFO és USDDN szabályok szerint, az aktuális rendező országtól függően. Nálunk 2005-től Árkosi József szervezett kutyás frizbibemutatókat a MEOE kutyakiállításain - ennek hatására néhány kutyás el is kezdett korong alakú játékokat dobálni kedvencének, több-kevesebb sikerrel.

A nagy áttörést az jelentette, amikor 2007. március végén Tar Béla segítségével az Egyesült Államokból hazánkba látogatott Peter Bloeme, a Skyhoundz szervezet vezetője, és Csepelen, egy műfüves csarnokban csaknem 40 érdeklődő számára kétnapos előadást tartott a sportról. Ettől a naptól tarthatjuk számon e sport létezését Magyarországon. Ennek a látogatásnak a hatására végérvényesen beindult a hazai kutyás korongsport.







 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..