KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / A legnagyobb papagájok legkisebb fiókája

A legnagyobb papagájok legkisebb fiókája

Szerző: Videokedvenc | 2013. június. 12. 12:04


Jácintkék ara fióka cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A közönség elől elzárt papagájszaporítóban, egy fészekodú belsejében rejtőző apróságot a gondozók is csak néhány alkalommal látták, de pár fényképet máris sikerült készíteni róla. Ennél többet jelenleg nem is lehet mutatni az apróságból, hiszen az állatoknak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szükségük.


Fotó: Bagosi Zoltán




Fiókát nevel Tinta és Ramszesz, a Fővárosi Állat- és Növénykert két jácintkék arája. A jövevény múlt hónap közepén kelt ki, de mivel a fészekodúba – épp az állatok nyugalma érdekében – nem egyszerű betekinteni, a gondozók is csak néhány alkalommal láthatták a jövevényt. Pár fényképet azonban már sikerült készíteni róla.

E termetes papagájoknak teljes nyugalomra van szükségük a szaporodáshoz. Épp ezért a tenyészpár számára külön férőhelyet biztosítottak a közönség elől elzárt papagáj szaporítóban. Tinta, a tojó, aki maga is Budapesten látta meg a napvilágot 2003-ban, illetve a nála négy évvel idősebb párja, a Berlinből érkezett Ramszesz remekül összeszoktak. A tojásrakáshoz azonban egy megfelelő biztonságérzetet nyújtó fészekodút is a rendelkezésükre kellett bocsátani, hiszen a jácintkék arák a természetben is ilyen védett helyeken, faodvakban vagy sziklahasadékokban alakítják ki fészküket.

Azért, hogy az állatokat minél kevésbé zavarják, a gondozók is csak néhány naponként lesnek be az odúba, hogy a tojásrakást és a kotlást figyelemmel kísérjék. Az odú belsejét mutató kamera beépítése ugyanis nehezen megvalósítható alternatíva, mert az arák minden szétszerelnek, ami az edzett acélnál egy kicsit is puhábbnak tűnik.

A fiókát először a május 24-i ellenőrzés során pillantották meg. Az állat fejlettsége alapján a már több arafiókát felnevelt, tapasztalt gondozók úgy számítják, az apróság valamikor május közepén, 13-án vagy 14-én kelhetett ki a tojásból. Azóta többször is sikerült megfigyelni, sőt, néhány napja még fénykép is készült a jövevényről. Ez alapján az állatkerti munkatársak úgy látják, hogy a kicsi megfelelő ütemben fejlődik, vagyis a szülőpár megfelelően gondoskodik róla. A gondozók egyébként Indigónak nevezték el a fiókát.

A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett papagájnak számító jácintkék ara (Anodorhynchus hyacinthinus) egyebek mellett arról nevezetes, hogy esélyes a világ legnagyobbra növő papagájfaja kitüntető címre. Súlyban ugyan megelőzik olyan papagájfajok, mint az Új-Zélandon őshonos, röpképtelen kakapó, ám ami a centiméterben mérhető testhosszat illeti, egyetlen más papagáj sem kelhet versenyre a jácintkék arával. A csőrétől a faroktoll legvégéig mért testhossza ugyanis az egy métert is elérheti. A Fővárosi Állat- és Növénykertben több évtizedes hagyománya van a jácintkék arák tartásának, gondozásának és szaporításának.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..