KEDVENC BLOGOK

Vajna Timi volt a háziasszonyunk a 2016-os Szent Gertrúd díj átadáson
Idén átadtuk immáron harmadik alkalommal a Szent Gertrúd díjat azoknak a kedves embereknek..
Allergia még mindig
Zizu a múltkori szteroid injekció után 4 hétig nem vakarózott és nem rágta a lábait. A..
Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
a nagy felfedezés
és igen! felfedeztem jókait töviről hegyire! sőt lakberendeztem is, meg pakolásztam,..
Riadalom a Garázs utcában
 Zsani kisasszony már megint nagyot alakított az esti sétánál. Hátul a garázsok mögött..
Napi kvíz
 Ki ez a fruska a kis szerencsétlennel? Annyi segítség , hogy híres Mopsz gazdi, de inkább a..
Casi már nem igazi pasi...
"Sajnos" elérkezett az idő, hogy Casi találkozzon az állatorvossal és ivartalanítsák.Január..
RÖVID SZŐRŰ CSIVAVA Chihuahua
Éber, könnyen tartható, nagyon kicsi kutya A Chihuahua. A csivava történetét illetően..


Hírek / Bizonyított: A kutyák értik az emberi észjárást

Bizonyított: A kutyák értik az emberi észjárást

Szerző: Videokedvenc | 2013. február. 14. 21:02


A mostani tanulmány volt az első, ami azt vizsgálta, hogy az állatok tisztában vannak-e a fény erősségével; az eredmények azt igazolták, hogy nagyon is, sőt, ennek függvényében alakítják ki a viselkedési stratégiájukat, beleértve azt is, hogy ilyenkor lopnak-e élelmet.
A kutyatartók valószínűleg sejtették, hogy az állatok homályosan ugyan, de megértik az ember észjárását. Dr. Juliane Kaminski, a Portsmouth Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa egy tanulmányában bebizonyította, hogy ez valóban így van. A pszichológus több kísérletet végzett, és megállapította, hogy a kutyák a sötét szobákban hajlamosabbak az engedetlenségre, mint világosban; ez arra utal, hogy a kutya számításba veszi, hogy az emberek mit láthatnak és mit nem.

Kaminski szerint az emberek hajlamosak más élőlényekről feltételezni az empátia képességét, de erre mostanáig kevés bizonyítékot találtak. A pszichológus úgy véli, a kutatási eredmények azt igazolhatják, hogy ez a nézőpont helyes, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a kutyák valóban megértik az emberi észjárást. A kísérlet eredményei azonban jelentős eredménynek mondhatók az állati viselkedéstudományban, és mindenki profitálhat belőlük, aki kutyát tart vagy kutyák kiképzésével foglalkozik.

Kaminski szerint a kísérleti eredmények arra utalnak, hogy mivel a kutyák tudják, hogy az emberek nem láthatják őket, valószínűleg megértik az ember nézőpontját is. A mostani tanulmány volt az első, ami azt vizsgálta, hogy az állatok tisztában vannak-e a fény erősségével; az eredmények azt igazolták, hogy nagyon is, sőt, ennek függvényében alakítják ki a viselkedési stratégiájukat, beleértve azt is, hogy ilyenkor lopnak-e élelmet.

Kaminski több kísérletet is végzett: változó fényerővel megvilágított helyiségbe vitte a kutyákat, akiknek a kísérletben részt vevő emberek megtiltották, hogy ellopják a kihelyezett ételt. Minél sötétebb volt a szoba, annál több eledelt loptak a kutyák, ráadásul gyorsabban is lopták az ételt, mint a megvilágított helyiségben. A vizsgálatok során arra is figyeltek, hogy a tesztek kellően összetettek legyenek, és igyekeztek kizárni annak a lehetőségét is, hogy a kutyákban ne alakuljon ki az a pavlovi reflex, ami a sötétséget az étellel azonosítja.

Az eredmények a pszichológus szerint arra utalnak, hogy a kutyák mérlegelik, mennyire biztonságos sötétben ételt lopni, és ez arra utal, hogy valamennyire megértik az emberi észjárást. Kaminski úgy véli, a kutyák valószínűleg nem képesek hosszú távon gondolkodni, a megértésük inkább a közvetlen jelenre korlátozódik. Ahhoz, hogy megértsük, milyen mechanizmusok befolyásolják az állat viselkedését, további vizsgálatok szükségesek. Több korábbi tanulmány szerint a kutya viselkedését és döntését nagyban befolyásolja az emberi tekintet; ezek a kísérletek azt igazolták, hogy a kutyák jobban hallgatnak a figyelmes emberekre, mint a figyelmetlenekre.
 

(forrás: index.hu)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..