KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Rendhagyó fogorvosi látogatás
A régi fogorvosom nyugdíjba ment, így váltanom kellett. Az új doktor úrral most találkoztam..


Hírek / Bizonyított: A kutyák értik az emberi észjárást

Bizonyított: A kutyák értik az emberi észjárást

Szerző: Videokedvenc | 2013. február. 14. 21:02


A mostani tanulmány volt az első, ami azt vizsgálta, hogy az állatok tisztában vannak-e a fény erősségével; az eredmények azt igazolták, hogy nagyon is, sőt, ennek függvényében alakítják ki a viselkedési stratégiájukat, beleértve azt is, hogy ilyenkor lopnak-e élelmet.
A kutyatartók valószínűleg sejtették, hogy az állatok homályosan ugyan, de megértik az ember észjárását. Dr. Juliane Kaminski, a Portsmouth Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa egy tanulmányában bebizonyította, hogy ez valóban így van. A pszichológus több kísérletet végzett, és megállapította, hogy a kutyák a sötét szobákban hajlamosabbak az engedetlenségre, mint világosban; ez arra utal, hogy a kutya számításba veszi, hogy az emberek mit láthatnak és mit nem.

Kaminski szerint az emberek hajlamosak más élőlényekről feltételezni az empátia képességét, de erre mostanáig kevés bizonyítékot találtak. A pszichológus úgy véli, a kutatási eredmények azt igazolhatják, hogy ez a nézőpont helyes, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a kutyák valóban megértik az emberi észjárást. A kísérlet eredményei azonban jelentős eredménynek mondhatók az állati viselkedéstudományban, és mindenki profitálhat belőlük, aki kutyát tart vagy kutyák kiképzésével foglalkozik.

Kaminski szerint a kísérleti eredmények arra utalnak, hogy mivel a kutyák tudják, hogy az emberek nem láthatják őket, valószínűleg megértik az ember nézőpontját is. A mostani tanulmány volt az első, ami azt vizsgálta, hogy az állatok tisztában vannak-e a fény erősségével; az eredmények azt igazolták, hogy nagyon is, sőt, ennek függvényében alakítják ki a viselkedési stratégiájukat, beleértve azt is, hogy ilyenkor lopnak-e élelmet.

Kaminski több kísérletet is végzett: változó fényerővel megvilágított helyiségbe vitte a kutyákat, akiknek a kísérletben részt vevő emberek megtiltották, hogy ellopják a kihelyezett ételt. Minél sötétebb volt a szoba, annál több eledelt loptak a kutyák, ráadásul gyorsabban is lopták az ételt, mint a megvilágított helyiségben. A vizsgálatok során arra is figyeltek, hogy a tesztek kellően összetettek legyenek, és igyekeztek kizárni annak a lehetőségét is, hogy a kutyákban ne alakuljon ki az a pavlovi reflex, ami a sötétséget az étellel azonosítja.

Az eredmények a pszichológus szerint arra utalnak, hogy a kutyák mérlegelik, mennyire biztonságos sötétben ételt lopni, és ez arra utal, hogy valamennyire megértik az emberi észjárást. Kaminski úgy véli, a kutyák valószínűleg nem képesek hosszú távon gondolkodni, a megértésük inkább a közvetlen jelenre korlátozódik. Ahhoz, hogy megértsük, milyen mechanizmusok befolyásolják az állat viselkedését, további vizsgálatok szükségesek. Több korábbi tanulmány szerint a kutya viselkedését és döntését nagyban befolyásolja az emberi tekintet; ezek a kísérletek azt igazolták, hogy a kutyák jobban hallgatnak a figyelmes emberekre, mint a figyelmetlenekre.
 

(forrás: index.hu)


 

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..