KEDVENC BLOGOK

Vakáció
Idén teljesen betelt a pohár. Mindenféle szempontból. Sok volt a munka, sok volt a kutya, sok..
Agility
Szóval járunk agilityzni rendszeresen. Amit nem csak én, de Donnie is nagyon szeret. Vasárnap..
Mostanában történtek
Az utóbbi időben sajnos Almára nagyon rájárt a rúd. Ő soha nem..
Mákkal díjátadón jártunk!
Hatalmas megtiszteltetés ért a napokban! Példakép Díjat vehettem át a Nemzeti Színházban...


Hírek / A kutyák képzése, lépésről-lépésre

A kutyák képzése, lépésről-lépésre

Szerző: Videokedvenc | 2012. szeptember. 10. 18:02


A kutya nem egy dísztárgy, amit a megvásárlása, vagy az örökbefogadása után letámasztunk a sarokba és utána felé sem nézünk. A kutya létének is a folyamatos fejlődés az egyik alapja, akárcsak nekünk embereknek. A négylábúaknak is ajánlatos elvégezni a legalapvetőbb iskolákat, melyeknek köszönhetően teljes jogú "állampolgára" lesz a civilizált társadalomnak. Ez cikk segít a gazdinak eligazodni azok között a képzési típusok között, melyek jelenleg a rendelkezésükre állnak.




Viselkedés terápia

Ez minden tréningnek az alapja, ezért már érdemes kölyökkorban elvinni az ebet egy ilyen képzésre. Tulajdonképpen szocializációra tanítják itt a kutyusokat, a legalapvetőbb viselkedési formákra, melyeket a 21. század megkövetel egy háziállattól. Nem keverendő össze az engedelmességi oktatásra, itt ugyanis nem a szófogadáson és az együttműködésen van a hangsúly! Mint minden tanfolyamnak, úgy itt is csak a gazdival kiegészülve van értelme bármiféle képzésnek!

Engedelmességi tanfolyam
Ez is egy alapvető képzés, melynek során a kutya megtanul együtt „dolgozni” a gazdival. A legalapvetőbb engedelmességi gyakorlatok:: "ÜL", "FEKSZIK", "MARAD", "HOZZÁM" és a "LÁBHOZ" utasítások betanítása. Ezek közül mindegyik fontos szerepet játszik az ember és a kutya közötti mindennapi kommunikációban - javít a kutyusok viselkedésén és a magabiztosságukat is növeli.

Agility edzés
Ez már egy magasabb szint, melynek alapvető kritériuma, hogy a kutyus értse és végre is hajtsa a gazdi utasításait. Az ebnek egy akadálypályán kell végigmennie fizikai beavatkozás vagy jutalmazás nélkül, kizárólag a gazdi vezényszavára figyelve. Komoly pszichés feladatot jelent a kutyának, sajnos nem minden faj alkalmas arra, hogy tökéletesen elsajátítsa a követelményeket.

Őrző-védő tanfolyam
Ez a szint átmenetet képez egy hétköznapi családi kedvenc és egy speciális célra kiképzett munkakutya között. Területőrzésre és személyvédelemre oktatják az ebeket, vagyis olyan készségeket sajátíthatnak el, melyeket a hétköznapi életben is kamatoztathatnak a gazdik, éppen ezért nem csak a munkakutyának szánt ebek gazdái jelentkezhetnek erre a tanfolyamra.

Szakképzés
Ez már a képzési ranglétra legmagasabb foka, az úgynevezett munkakutya kiképzés, ami természetesen a hétköznapi élethez teljesen felesleges elvárásokat támaszt a négylábú elé. Munkakutya alatt értjük a drogkereső, vakvezető, nyomkövető, vagy a rendőrségi feladatokra kiképzett ebeket.



 

Válasszon!

Ajánló

Mi a gazdi feladata, ha ellik az eb?
Mindig legyünk tisztában azzal, hogy vemhes-e a kutyánk!
Fertőző kullancsok – a te kutyád is veszélyben lehet
Legokosabb az állatot Lyme-kór elleni vakcinával rendszeresen..
Hogyan szabadíthatjuk meg a kutyát a bolhaekcémától?
Nagyon fontos, hogy ne csak a kutyán, hanem a környezetében is..
Lehet-e hátránya is a macska ivartalanításának?
Az állatorvos szerint vannak a macska ivartalanításának hátrányai..
Szívritmuszavar a kutyánál - csak semmi pánik
Szívritmuszavar: gyakori az ebeknél, de nem kóros.
Ilyen bajra figyelmeztethet a véres cicapisi
A húgykövesség speciális betegség, amire rendkívül hajlamosak a..